Penne w cudownie kremowym, ostrym, orzechowym sosie z cukinią i kalarepką, którą wykorzystujemy tutaj w całości, z liśćmi! Nie ma powodu, żeby je wyrzucać, bo są jak najbardziej jadalne i (jak wszystko co zielone) mają w sobie dużo witamin i innych wspaniałości, ich smak porównałabym do jarmużu.
INNE POMYSŁY NA MAKARON
- Wegański makaron soba po tajsku
- Wegański makaron z łososiem
- Cytrynowy makaron ze szparagami
- Makaron z porem i pieczarkami w „śmietanowym” sosie
- Wegański maślane-cytrynowy makaron z bobem
Orzechowy makaron z kalarepą i cukinią
Czas: 25
Porcje: 2
SKŁADNIKI
200 g makaronu (użyłam penne)
1 kalarepa (z liśćmi)
1/2 cukinii
Sos
2 łyżki (40 g) masła orzechowego
4 łyżki (60 g) mleczka kokosowego
1 łyżka (15 ml) syropu klonowego
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
1/2 łyżki (7,5 ml) oleju sezamowego
1 łyżeczka (5 ml) ostrego sosu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki soli
ew. kilka łyżek wody
1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Bulwę kalarepy obieram i kroję w kostkę. Od liści kalarepy odcinam twarde łodygi. Liście kroję w paski. Cukinię kroję w ćwiartki.
2. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam bulwę kalarepy. Smażę przez ok. 10 minut, po czym dodaję cukinię i liście i smażę jeszcze przez 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.
3. W osolonej wodzie gotuję makaron według instrukcji na opakowaniu.
4. W międzyczasie robię sos – wszystkie składniki przekładam do miseczki i dokładnie mieszam. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewam odrobinę wody.
5. Do odcedzonego makaronu dodaję warzywa i sos i podsmażam razem przez kilka minut.
2 komentarze
Magda
Co to za ostry sos?
Można go pominąć/czymś zastąpić?
Karolina Plaza
Tutaj użyłam chyba akurat sambal oelek, ale może być dowolny sos w dowolnej ilości albo można pominąć 🙂 można też po prostu dodać suszoną ostrą paprykę.