makaron z kalarepą
DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Orzechowy makaron z kalarepą i cukinią

Penne w cudownie kremowym, ostrym, orzechowym sosie z cukinią i kalarepką, którą wykorzystujemy tutaj w całości, z liśćmi! Nie ma powodu, żeby je wyrzucać, bo są jak najbardziej jadalne i (jak wszystko co zielone) mają w sobie dużo witamin i innych wspaniałości, ich smak porównałabym do jarmużu.

INNE POMYSŁY NA MAKARON

makaron z kalarepą

Orzechowy makaron z kalarepą i cukinią

Czas: 25
Porcje: 2

SKŁADNIKI

200 g makaronu (użyłam penne)
1 kalarepa (z liśćmi)
1/2 cukinii

Sos
2 łyżki (40 g) masła orzechowego
4 łyżki (60 g) mleczka kokosowego
1 łyżka (15 ml) syropu klonowego
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
1/2 łyżki (7,5 ml) oleju sezamowego
1 łyżeczka (5 ml) ostrego sosu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki soli
ew. kilka łyżek wody

1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia

PRZYGOTOWANIE

1. Bulwę kalarepy obieram i kroję w kostkę. Od liści kalarepy odcinam twarde łodygi. Liście kroję w paski. Cukinię kroję w ćwiartki.
2. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam bulwę kalarepy. Smażę przez ok. 10 minut, po czym dodaję cukinię i liście i smażę jeszcze przez 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.
3. W osolonej wodzie gotuję makaron według instrukcji na opakowaniu.
4. W międzyczasie robię sos – wszystkie składniki przekładam do miseczki i dokładnie mieszam. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewam odrobinę wody.
5. Do odcedzonego makaronu dodaję warzywa i sos i podsmażam razem przez kilka minut.

makaron z kalarepą

Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *