orzechowe curry
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Orzechowe curry

Obłędne w smaku i obłędnie proste do zrobienia! To danie z rodzaju „wrzuć wszystko do garnka, poczekaj chwilę i ciesz się pysznym obiadem”. Przepisów na curry jest już u mnie na blogu całkiem sporo, bo to jedna z moich ulubionych potraw. Właśnie dlatego, że jest niemalże bezobsługowa, a smakuje przepysznie.

Takie curry można podać z dowolnego rodzaju ryżem albo chlebkiem, na przykład naan lub pol roti. Jeśli zależy Ci na dodaniu źródła białka, nic prostszego, po prostu dorzuć ciecierzycę albo jeszcze lepiej – podsmażone na patelni tofu.

INNE PRZEPISY NA CURRY

WSKAZÓWKI

  • jeśli chcesz, żeby curry było pełnowartościowym posiłkiem, dodaj do niego źródło białka – np. ugotowaną wcześniej ciecierzycę lub ciecierzycę z puszki czy podsmażone na patelni tofu
orzechowe curry

Orzechowe curry

Czas: 25 minut
Porcje: 2

SKŁADNIKI

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy lub dowolnego oleju do smażenia
1/2 szklanki (125 ml) wody
1/2 puszki (200 ml) mleczka kokosowego
1/2 czerwonej papryki
1 szklanka różyczek brokułu
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego na tarce o drobnych oczkach
szczypta ostrej papryki
sól
2 łyżki soku z limonki lub cytryny lub 1 łyżka octu jabłkowego

do podania: niedbale posiekane nerkowce, sezam, posiekana świeża kolendra (niestety akurat nie miałam)

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną na dnie garnka oliwę. Smażę przez ok. 5 minut. W między czasie kroję czosnek w kostkę (można też przecisnąć przez praskę). Dodaję na patelnię i smażę jeszcze przez 1-2 minut, cały czas mieszając.
  2. Dodaję imbir oraz ostrą paprykę i smażę przez 30 sekund, cały czas mieszając.
  3. Dodaję do garnka wodę i mleczko kokosowe oraz paprykę, brokuł, olej sezamowy i sos sojowy. Gotuję aż warzywa będą miękkie.
  4. Dodaję pozostałe składniki, mieszam i podaję.
orzechowe curry
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *