Przepyszne, puchate drożdżówki z owocami i masą kruszonki, czyli wspomnienie wakacji nad polskim morzem z dzieciństwa. Ta wersja jest odrobinę zdrowsza, bo z dodatkiem mąki orkiszowej i powiem wam, że mi chyba nawet bardziej smakują takie niż te w 100% pszenne.
Lista składników jest bardzo prosta, ogranicza się do tego co niezbędne. Wykonanie również jest łatwe, nie ma zawijania, wystarczy tylko uformować z kawałków ciasta placki, wypełnić truskawkami albo dowolnymi innymi owocami i posypać kruszonką.
Orkiszowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Czas: 45 minut + 25 minut pieczenia
Porcje: 7 sztuk
SKŁADNIKI
1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1 szklanka (150 g) mąki orkiszowej + 2 łyżki (30 g) do zaczynu
30 g świeżych drożdży
2 łyżki (30 g) cukru
3/4 szklanki (190 ml) mleka roślinnego, ciepłego
szczypta soli
1 szklanka truskawek, pokrojonych w ćwiartki
Kruszonka
6 łyżek (90 g) mąki orkiszowej
3 łyżki (30 g) cukru pudru, przesianego przez sitko
3 łyżki (45 ml) oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE
- Robię zaczyn – drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i podgrzane mleko mieszam w misce aż drożdże się rozpuszczą, przykrywam ściereczką i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce (np. na kaloryfer), żeby drożdże się uaktywniły.
- Mąki i szczyptę soli mieszam w drugiej misce.
- Dodaję suche składniki do zaczynu i zagniatam ciasto przez około 10 minut. Gdy składniki już się w miarę połączą, najwygodniej będzie wyrabiać na blacie.
- Wyrobione ciasto przekładam do miski i przykrywam ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby urosło, powinno podwoić objętość.
- W między czasie robię kruszonkę – mieszam mąkę orkiszową, cukier puder i olej rzepakowy.
- Z ciasta formuję wałek i dzielę go na 7 części. Z każdej z nich formuję placek (ok. 1 cm grubości) i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na środku drożdżówek robię wgłębienia i układam w nich truskawki. Posypuję kruszonką.
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 minut, aż będą przyrumienione.
6 komentarzy
Kamila
Muszą być pyszne takie domowe drożdżóweczki 🙂 Już czuję jak po domu roznosi się piękny zapach , aż się głodna zrobiłam 🙂
Karolina Plaza
To prawda, zapach jest obłędny 🙂
Madziocha
A czy mogę użyć tylko orkiszowej ???
Karolina Plaza
Nie próbowałam, ale możesz tylko możliwe, że wtedy drożdżówki mniej urosną.
Asia
Czy może być sama mąka pszenna?
Karolina Plaza
Pewnie 🙂