drożdżówki
PRZEKĄSKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SŁODKIE,  ŚNIADANIA

Orkiszowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Przepyszne, puchate drożdżówki z owocami i masą kruszonki, czyli wspomnienie wakacji nad polskim morzem z dzieciństwa. Ta wersja jest odrobinę zdrowsza, bo z dodatkiem mąki orkiszowej i powiem wam, że mi chyba nawet bardziej smakują takie niż te w 100% pszenne. 

Lista składników jest bardzo prosta, ogranicza się do tego co niezbędne. Wykonanie również jest łatwe, nie ma zawijania, wystarczy tylko uformować z kawałków ciasta placki, wypełnić truskawkami albo dowolnymi innymi owocami i posypać kruszonką.

drożdżówki

Orkiszowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Czas: 45 minut + 25 minut pieczenia
Porcje: 7 sztuk

SKŁADNIKI

1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1 szklanka (150 g) mąki orkiszowej + 2 łyżki (30 g) do zaczynu
30 g świeżych drożdży
2 łyżki (30 g) cukru
3/4 szklanki (190 ml) mleka roślinnego, ciepłego
szczypta soli

1 szklanka truskawek, pokrojonych w ćwiartki

Kruszonka
6 łyżek (90 g) mąki orkiszowej
3 łyżki (30 g) cukru pudru, przesianego przez sitko
3 łyżki (45 ml) oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Robię zaczyn – drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i podgrzane mleko mieszam w misce aż drożdże się rozpuszczą, przykrywam ściereczką i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce (np. na kaloryfer), żeby drożdże się uaktywniły.
  2. Mąki i szczyptę soli mieszam w drugiej misce. 
  3. Dodaję suche składniki do zaczynu i zagniatam ciasto przez około 10 minut. Gdy składniki już się w miarę połączą, najwygodniej będzie wyrabiać na blacie.
  4. Wyrobione ciasto przekładam do miski i przykrywam ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby urosło, powinno podwoić objętość.
  5. W między czasie robię kruszonkę – mieszam mąkę orkiszową, cukier puder i olej rzepakowy.
  6. Z ciasta formuję wałek i dzielę go na 7 części. Z każdej z nich formuję placek (ok. 1 cm grubości) i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Na środku drożdżówek robię wgłębienia i układam w nich truskawki. Posypuję kruszonką.
  8. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 minut, aż będą przyrumienione.
Podziel się tym na Facebooku

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *