BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  DODATKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Obiad, który robi się sam, czyli pieczone warzywa

Aromatyczne, mocno rozmarynowe, chrupiące pieczone warzywa. Jedyna praca jaką trzeba wykonać to pokrojenie warzyw i wymieszanie ich z oliwą i przyprawami. 

Jeśli macie dostęp do świeżego rozmarynu to koniecznie go użyjcie! Smak pieczonych warzyw będzie jeszcze lepszy, a w domu będzie pięknie pachniało. 

pieczone warzywa

Obiad, który robi się sam, czyli pieczone warzywa

Czas: 15 minut + 40 minut pieczenia
Porcje: 3-4

SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków
3 marchewki
1 pietruszka
3 łyżki (45 ml) oliwy
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki (12 g) rozmarynu (suszonego lub świeżego)
1/2 łyżeczki (2 g) majeranku
1/4 łyżeczki (1 g) mielonej kolendry
1/2 łyżeczki (2 g) cząbru
1/4 łyżeczki (1 g) tymianku
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej wędzonej papryki
1/4 łyżeczki (1 g) mielonej ostrej papryki
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Warzywa obieram i płuczę. Ziemniaki kroję na pół i w paski, marchewkę i pietruszkę w słupki. Wrzucam do dużej miski, dodaję oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  2. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 40 minut. Polecam piec na termoobiegu, wtedy warzywa będą chrupiące.
  3. Podaję z ketchupem i wegańskim majonezem. 
pieczone warzywa
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *