Delikatna, puszysta, mięciutka, idealna! I to bez zagniatania. Przepis testowałam 4 razy (za każdym razem wyszło perfekcyjnie!), bo nie mogłam uwierzyć, że kiedyś męczyłam się z zagniataniem ciasta, podczas gdy było to całkowicie zbędne, bo i bez tego można mieć cudownie puszystą i wyrośniętą focaccię. Dokładnie taką, jak kupowałam w sycylijskiej piekarni (z tym, że tamta smakowała odrobinę lepiej, bo można ją było zjeść nad brzegiem morza z pięknym widokiem). Tak więc zapraszam was dzisiaj na przepis zmieniający życie. Moje zdecydowanie zmienił, bo do pieczenia tego włoskiego przysmaku zawsze zniechęcało mnie 15-minutowe zagniatanie. Tak, jestem leniem, a focaccię kocham!
WSKAZÓWKI
- jeśli chcesz, żeby focaccia miała lekko chrupiący wierzch, posmaruj ją z wierzchu oliwą tylko delikatnie, jeśli chcesz, żeby wierzch był miękki – użyj więcej oliwy
- jeśli chodzi o blaszkę – używam okrągłej o średnicy 26 cm, można użyć również kwadratowej lub prostokątnej o podobnej powierzchni (np. 20×25 cm)

Najszybsza i najlepsza focaccia bez zagniatania (gotowa w 2 godziny)
Czas: 25 minut + 1-1,5 godziny wyrastania + 20-25 minut pieczenia
Porcje: 4-6
SKŁADNIKI
Zaczyn
1 szklanka (250 ml) ciepłej wody
1 łyżka mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy do posmarowania blaszki + 2-3 łyżki do polania focacci
sól w płatkach
2 łyżeczki tymianku lub rozmarynu
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na zaczyn przekładam do miseczki i dokładnie mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut (np. koło kaloryfera). Po tym czasie drożdże powinny urosnąć i mocno się spienić.
- Przygotowuję blaszkę, w moim przypadku okrągłą, o średnicy 26 cm – na dno wlewam 2 łyżki oliwy.
- W dużej misce mieszam mąkę z solą. W środku robię wgłębienie i wlewam w nie zaczyn. Łyżką zagarniam mąkę z brzegów do środka aż składniki z grubsza się połączą. Zaczynam wyrabiać ciasto rękami. Wyrabiam przez około 2 minuty, tylko do momentu aż składniki się połączą. Będzie mocno kleić się do rąk, tak powinno być (na zdjęciu poniżej po lewej możecie zobaczyć jak powinno wyglądać).
- Przekładam kulkę ciasta na środek blaszki, polewam delikatnie oliwą i przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość, jeśli już po godzinie tak się stanie, można przechodzić do kolejnych kroków).
- Rozgrzewam piekarnik do 200°C.
- Wyrośnięte ciasto powinno zajmować całą blaszkę. Polewam focaccię oliwą i robię w niej palcami charakterystyczne wgłębienia (po prostu zanurzamy palce w cieście). Posypuję płatkami soli oraz ziołami. Przykrywam i odstawiam jeszcze na 15 minut, żeby trochę wyrosła.
- Wstawiam do piekarnika i piekę aż wierzch focacci będzie złoty (ok. 20-25 minut).


15 komentarzy
Natalia
Wczoraj wieczorem zrobiłam tę focaccię. Jest przepyszna! Sama zjadłam od razu ponad połowę blaszki. Dodałam od siebie kilka pomidorków suszonych i czosnku, wyszło ekstra. Dzięki za ten przepis 🙂
Karolina Plaza
Ogromnie się cieszę! Dodatki to super pomysł, sama muszę popróbować różnych kombinacji:)
Hania
Upiekę i ja!
Monika
Focaccia pycha! Kilka dni temu zrobiłam po raz pierwszy, dziś znów piekę 🙂 Wierzch polałam oliwą i dodałam hojną ilość ziół prowansalskich i trochę czosnku granulowanego, mniam, w tej wersji też jest mega 😀
Karolina Plaza
Super! O tak, ziół nie ma co sobie żałować! 😀
Sylwia
Świetny przepis. W prosty i szybki sposób upiekłam pyszna, puszysta focaccie z dużymi dziurami. Polecam.
Karolina Plaza
Bardzo się cieszę i dziękuję, pozdrawiam! 🙂
Sylwia
Właśnie się zajadam focaccia z tego przepisu:). Pycha. Wyszła idealnie. Puszysta z dużymi dziurami. Zapisuje i na pewno powtórzę;)
AgaKu
Czy make pszenna można zamienić na orkiszowa?
Karolina Plaza
Nie próbowałam w takiej wersji, ale ma duże szanse się udać!:)
Monika
Super przepis😁😁😋😋😋,dziękuję 🌺⚘
Ela
W smaku pycha ale…. Wyszła mi twarda jak kamień:(((
Karolina Plaza
O nie:( nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby komuś wyszła twarda. Proporcje na pewno były ok? Focaccia była twarda zaraz po upieczeniu czy po jakimś dłuższym czasie?
Ewa
witam.
właśnie zrobiłam focaccia z twojego przepisu i wyszła bardzo spieczona. Piekłam 20 min. i musiałam wyciągać.
nie wiem o co chodzi. proszę o radę.
Karolina Plaza
Dzień dobry, można spróbować piec na niższym poziomie piekarnika lub po prostu krócej 🙂 najlepiej obserwować, bo piekarniki zachowują się różnie i trudno dać uniwersalne wskazówki, które sprawdzą się u każdego.