szybka focaccia
DODATKI,  PRZEKĄSKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Najszybsza i najlepsza focaccia bez zagniatania (gotowa w 2 godziny)

Delikatna, puszysta, mięciutka, idealna! I to bez zagniatania. Przepis testowałam 4 razy (za każdym razem wyszło perfekcyjnie!), bo nie mogłam uwierzyć, że kiedyś męczyłam się z zagniataniem ciasta, podczas gdy było to całkowicie zbędne, bo i bez tego można mieć cudownie puszystą i wyrośniętą focaccię. Dokładnie taką, jak kupowałam w sycylijskiej piekarni (z tym, że tamta smakowała odrobinę lepiej, bo można ją było zjeść nad brzegiem morza z pięknym widokiem). Tak więc zapraszam was dzisiaj na przepis zmieniający życie. Moje zdecydowanie zmienił, bo do pieczenia tego włoskiego przysmaku zawsze zniechęcało mnie 15-minutowe zagniatanie. Tak, jestem leniem, a focaccię kocham!

WSKAZÓWKI

  • jeśli chcesz, żeby focaccia miała lekko chrupiący wierzch, posmaruj ją z wierzchu oliwą tylko delikatnie, jeśli chcesz, żeby wierzch był miękki – użyj więcej oliwy
  • jeśli chodzi o blaszkę – używam okrągłej o średnicy 26 cm, można użyć również kwadratowej lub prostokątnej o podobnej powierzchni (np. 20×25 cm)
szybka focaccia

Najszybsza i najlepsza focaccia bez zagniatania (gotowa w 2 godziny)

Czas: 25 minut + 1-1,5 godziny wyrastania + 20-25 minut pieczenia
Porcje: 4-6

SKŁADNIKI

Zaczyn 
1 szklanka (250 ml) ciepłej wody
1 łyżka mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru

2 szklanki (300 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy do posmarowania blaszki + 2-3 łyżki do polania focacci
sól w płatkach
2 łyżeczki tymianku lub rozmarynu

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na zaczyn przekładam do miseczki i dokładnie mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut (np. koło kaloryfera). Po tym czasie drożdże powinny urosnąć i mocno się spienić.
  2. Przygotowuję blaszkę, w moim przypadku okrągłą, o średnicy 26 cm – na dno wlewam 2 łyżki oliwy.
  3. W dużej misce mieszam mąkę z solą. W środku robię wgłębienie i wlewam w nie zaczyn. Łyżką zagarniam mąkę z brzegów do środka aż składniki z grubsza się połączą. Zaczynam wyrabiać ciasto rękami. Wyrabiam przez około 2 minuty, tylko do momentu aż składniki się połączą. Będzie mocno kleić się do rąk, tak powinno być (na zdjęciu poniżej po lewej możecie zobaczyć jak powinno wyglądać).
  4. Przekładam kulkę ciasta na środek blaszki, polewam delikatnie oliwą i przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość, jeśli już po godzinie tak się stanie, można przechodzić do kolejnych kroków).
  5. Rozgrzewam piekarnik do 200°C.
  6. Wyrośnięte ciasto powinno zajmować całą blaszkę. Polewam focaccię oliwą i robię w niej palcami charakterystyczne wgłębienia (po prostu zanurzamy palce w cieście). Posypuję płatkami soli oraz ziołami. Przykrywam i odstawiam jeszcze na 15 minut, żeby trochę wyrosła.
  7. Wstawiam do piekarnika i piekę aż wierzch focacci będzie złoty (ok. 20-25 minut).
szybka focaccia
szybka focaccia
Podziel się tym na Facebooku

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *