wielkanocne ciasto
SŁODKIE,  WIELKANOC

Najlepsze wegańskie ciasto cytrynowe

Nie wiem dlaczego, ale z Wielkanocą bardzo kojarzy mi się cytryna, wam też? Kiedyś wypieki z jej dodatkiem raczej mnie nie zachęcały, ale odkąd moje kubki smakowe przeszły transformację – uwielbiam! Połączenie smaku słodkiego z kwaśnym, podobnie jak słodkiego ze słonym, ma w sobie coś szczególnego. Cytrynowe ciasto z dzisiejszego przepisu jest banalnie proste. Możesz je zrobić nawet na ostatnią chwilę, zajmie Ci to jedyne 10 minut, a wszystkie potrzebne składniki prawdopodobnie masz u siebie w domu!

Dlaczego nazwałam to ciasto najlepszym? Bo nie da się go odróżnić od wersji zawierającej mleko i jajka. Jest po prostu identyczne, puszyste, mięciutkie, aromatyczne. Jeśli więc w Wielkanoc będziesz mieć niewegańskich gości, którzy lubują się w tradycyjnych wypiekach, to to ciasto z pewnością ich zadowoli. Do tego, jak już wspomniałam, nie narobisz się przy jego przygotowaniu, co daje mu bonusowe punkty.

wielkanocne ciasto

WSKAZÓWKI

  • gotowe ciasto można również polać lukrem zamiast posypywać cukrem pudrem (ja nie jestem fanką lukru, więc poszłam w tę drugą opcję)
  • cukier możesz zastąpić erytrytolem (nie wpłynie to w żaden sposób na smak), jedyne o czym trzeba pamiętać to to, że erytrytol jest mniej słodki niż cukier, więc trzeba dodać go trochę więcej
wielkanocne ciasto

Najlepsze wegańskie ciasto cytrynowe

Czas: 10 minut + ok. 50 minut pieczenia
Porcje: 1 okrągła forma o średnicy 24 cm

SKŁADNIKI

2 szklanki (300 g) mąki pszennej
1/2 szklanki (110 g) cukru (lub 3/4 szklanki erytrytolu)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka (250 ml) mleka roślinnego
1/3 szklanki (80 ml) oleju kokosowego (ew. rzepakowego, ale smak będzie odrobinę gorszy)
sok z 1/2 cytryny (ok. 1/4 szklanki)
skórka otarta z 1 cytryny

do dekoracji: 1 cytryna pokrojona w plasterki, cukier puder

PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wsypuję wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, sól) i mieszam. Dodaję mokre składniki (mleko, olej i sok z cytryny) i mieszam przez chwilę. Dodaję skórkę z cytryny i mieszam aż składniki dobrze się połączą.
  2. Masę przekładam do okrągłej foremki o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut, aż wierzch będzie zarumieniony (bardzo dużo zależy od piekarnika, więc warto obserwować, bo może się zdarzyć, że u Ciebie ciasto będzie gotowe szybciej).
wielkanocne ciasto
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *