Kuchnia azjatycka jest ostatnio jedną z moich ulubionych inspiracji, a szczególnie upodobałam sobie eksperymentowanie z różnymi wersjami curry. Chyba dlatego, że to strasznie proste danie, które można urozmaicać przeróżnymi składnikami.
Tym razem pomyślałam, że czemu by nie dodać do niego brukselki – przez jednych znienawidzonej, przez innych uwielbianej. Mam nadzieję, że może dzięki temu przepisowi uda wam się oswoić to super-zdrowe warzywo, bo wyszło naprawdę ciekawe danie.
WYPRÓBUJ TEŻ INNE PRZEPISY NA CURRY
- Proste curry (bez użycia pasty)
- Ekspresowe curry z cukinią
- Zielone curry na bogato
- Żółte curry z ciecierzycą i szpinakiem
- Curry z kalarepy ze Sri Lanki
- Łagodne curry z burakiem
- Curry z batatem i szpinakiem

Najlepsze curry z brukselką
Czas: 35 minut
Porcje: 4
SKŁADNIKI
4 szklanki (400 g) brukselki
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka (180 g) ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki (30 ml) soku z limonki (można użyć też soku z cytryny)
2 łyżeczki (16 g) zielonej pasty curry
1 łyżeczka (5 g) mielonej kurkumy
1 łyżeczka (5 g) mielonej kolendry
1 łyżeczka (2 g) nasion białej gorczycy
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki (1,5 g) startego świeżego imbiru
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego cynamonu
1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia
do podania: ryż basmati, czarny sezam
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dnie dużej patelni olej. Smażę przez 5 minut, podlewając wodą, gdyby cebula zaczynała przywierać.
- Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do cebuli. Smażę całość jeszcze przez 3 minuty po czym dodaję pastę curry i wszystkie pozostałe przyprawy i smażę jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.
- Wlewam na patelnię mleczko kokosowe, dodaję ciecierzycę, brukselkę i sok z limonki, mieszam i gotuję pod przykryciem przez 15 minut.
- Odkrywam patelnię i gotuję jeszcze przez 5-10 minut, żeby curry trochę zgęstniało. Podaję z ryżem, posypane czarnym sezamem.