BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Najlepsze curry z brukselką

Kuchnia azjatycka jest ostatnio jedną z moich ulubionych inspiracji, a szczególnie upodobałam sobie eksperymentowanie z różnymi wersjami curry. Chyba dlatego, że to strasznie proste danie, które można urozmaicać przeróżnymi składnikami. 

Tym razem pomyślałam, że czemu by nie dodać do niego brukselki – przez jednych znienawidzonej, przez innych uwielbianej. Mam nadzieję, że może dzięki temu przepisowi uda wam się oswoić to super-zdrowe warzywo, bo wyszło naprawdę ciekawe danie. 

WYPRÓBUJ TEŻ INNE PRZEPISY NA CURRY

Najlepsze curry z brukselką

Czas: 35 minut
Porcje: 4

SKŁADNIKI

4 szklanki (400 g) brukselki
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka (180 g) ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki (30 ml) soku z limonki (można użyć też soku z cytryny)

2 łyżeczki (16 g) zielonej pasty curry
1 łyżeczka (5 g) mielonej kurkumy
1 łyżeczka (5 g) mielonej kolendry
1 łyżeczka (2 g) nasion białej gorczycy
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki (1,5 g) startego świeżego imbiru
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego cynamonu

1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia

do podania: ryż basmati, czarny sezam

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dnie dużej patelni olej. Smażę przez 5 minut, podlewając wodą, gdyby cebula zaczynała przywierać.
  2. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do cebuli. Smażę całość jeszcze przez 3 minuty po czym dodaję pastę curry i wszystkie pozostałe przyprawy i smażę jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.
  3. Wlewam na patelnię mleczko kokosowe, dodaję ciecierzycę, brukselkę i sok z limonki, mieszam i gotuję pod przykryciem przez 15 minut.
  4. Odkrywam patelnię i gotuję jeszcze przez 5-10 minut, żeby curry trochę zgęstniało. Podaję z ryżem, posypane czarnym sezamem. 
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *