BEZGLUTENOWE,  BOŻE NARODZENIE,  DODATKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Wegańska modra (nie)śląska kapusta

Dzisiejszy przepis to jeden ze świetnych przykładów na to, że tradycyjne mięsne potrawy można przekształcić w wegańskie i cieszyć się tak samo dobrym (a może nawet lepszym) smakiem! Gwarantuję, że jedząc tę kapustę nie będziecie tęsknić za dodatkiem boczku.

Modra kapusta to nieodłączny element tradycyjnego niedzielnego obiadu na Śląsku, w wielu domach gości też na stole podczas Bożego Narodzenia. Ponieważ zbliża się grudzień, uznałam, że pora oficjalnie otworzyć sezon na świąteczne dania. Zapraszam na modrą (nie)śląską kapustę!

modra kapusta

Wegańska modra (nie)śląska kapusta

Czas: 10 minut + 45 minut gotowania
Porcje: 4

SKŁADNIKI

1/2 główki (1 kg) czerwonej kapusty
1 mała cebula
1 małe jabłko
1/2 szklanki (125 ml) wody
3 śliwki suszone (30 g)
2 śliwki wędzone (20 g)
3 łyżki (45 ml) octu jabłkowego lub soku z cytryny
5 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
pieprz
sól

1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dnie dużego garnka olej. Smażę przez 5 minut. W między czasie przygotowuję kapustę – zdejmuję z niej wierzchni liść, płuczę i szatkuję. Wrzucam do garnka, zalewam 1/2 szklanki wody i gotuję pod przykryciem przez 25 minut.
  2. Jabłko obieram ze skórki i kroję w kostkę, śliwki kroję w drobne paski. Dorzucam do garnka razem z zielem angielskimi, liśćmi laurowymi oraz pieprzem i solą.
  3. Gotuję na małym ogniu jeszcze przez 20 minut.
  4. Dodaję ocet jabłkowy i mieszam. Gotowe!
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *