Młoda kapusta z koperkiem to mój kolejny smak wiosny. Niby taka niepozorna, a smakuje niezwykle dobrze! Z młodymi ziemniaczkami i roślinnym kotletem dowolnego wyboru tworzy idealny, wiosenny obiad.
Tak jak w przepisie na botwinkę (którą również bardzo polecam wam zrobić w wiosennym sezonie!), tutaj również dodałam wędzoną sól, która świetnie dopełnia smak kapusty i sprawia, że ma się wrażenie jakby był w niej wędzony boczek.
WSKAZÓWKI
- jeśli chcesz zrobić wersję bezglutenową, zamiast mąki pszennej użyj ryżowej
INNE WIOSENNE PRZEPISY
- botwinka o wędzonym aromacie
- cytrynowy makaron ze szparagami
- idealne wegańskie ciasto z owocami
- maślano-cytrynowy makaron z bobem
- makaron z sosem z bobu
Młoda kapusta na gęsto
Czas: 45 minut
Porcje: 4-6
SKŁADNIKI
1 młoda kapusta (2-2,5 kg)
2 cebule
1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia
8 liści laurowych
8 kulek ziela angielskiego
1/2 szklanki (125 ml) wody
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
1 pęczek koperku
1 łyżeczka wędzonej soli
pieprz
sól
Zasmażka
2 łyżki (30 ml) oleju rzepakowego
1 i 1/2 łyżki (22 g) mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki ryżowej)
PRZYGOTOWANIE
- Cebule kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dnie dużego garnka olej. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Smażę przez 5-7 minut, aż cebula będzie złota.
- W między czasie z kapusty odrywam wierzchnie liście, kroję na pół i szatkuję. Dodaję do garnka, wlewam 1/2 szklanki wody, dodaję wędzoną i zwykłą sól, pieprz i mieszam. Gotuję przez około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie całkiem miękka. Co jakiś czas mieszam.
- Po tym czasie dodaję ocet jabłkowy i mieszam.
- Robię zasmażkę – mąkę wsypuję na patelnię i podprażam. Gdy zacznie robić się rumiana, dodaję olej i mieszam. Przekładam do kapusty i mieszam.
- Siekam koperek i dodaję do kapusty. Gotuję jeszcze przez 5 minut i podaję na ciepło.