młoda kapusta
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Młoda kapusta na gęsto

Młoda kapusta z koperkiem to mój kolejny smak wiosny. Niby taka niepozorna, a smakuje niezwykle dobrze! Z młodymi ziemniaczkami i roślinnym kotletem dowolnego wyboru tworzy idealny, wiosenny obiad. 

Tak jak w przepisie na botwinkę (którą również bardzo polecam wam zrobić w wiosennym sezonie!), tutaj również dodałam wędzoną sól, która świetnie dopełnia smak kapusty i sprawia, że ma się wrażenie jakby był w niej wędzony boczek.

WSKAZÓWKI

  • jeśli chcesz zrobić wersję bezglutenową, zamiast mąki pszennej użyj ryżowej

INNE WIOSENNE PRZEPISY

młoda kapusta

Młoda kapusta na gęsto

Czas: 45 minut
Porcje: 4-6

SKŁADNIKI

1 młoda kapusta (2-2,5 kg)
2 cebule
1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia
8 liści laurowych
8 kulek ziela angielskiego
1/2 szklanki (125 ml) wody
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
1 pęczek koperku
1 łyżeczka wędzonej soli
pieprz
sól

Zasmażka
2 łyżki (30 ml) oleju rzepakowego
1 i 1/2 łyżki (22 g) mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki ryżowej)

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebule kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dnie dużego garnka olej. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Smażę przez 5-7 minut, aż cebula będzie złota.
  2. W między czasie z kapusty odrywam wierzchnie liście, kroję na pół i szatkuję. Dodaję do garnka, wlewam 1/2 szklanki wody, dodaję wędzoną i zwykłą sól, pieprz i mieszam. Gotuję przez około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie całkiem miękka. Co jakiś czas mieszam.
  3. Po tym czasie dodaję ocet jabłkowy i mieszam.
  4. Robię zasmażkę – mąkę wsypuję na patelnię i podprażam. Gdy zacznie robić się rumiana, dodaję olej i mieszam. Przekładam do kapusty i mieszam.
  5. Siekam koperek i dodaję do kapusty. Gotuję jeszcze przez 5 minut i podaję na ciepło.
Podziel się tym na Facebooku
fb-share-icon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *