BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron ze szpinakiem z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów i czarnych oliwek – bardzo proste danie, idealne gdy wracamy do domu głodni i chcemy przygotować coś szybkiego, smacznego, ale jednocześnie zdrowego.

Można użyć właściwie dowolnego makaronu – tagliatelle, penne czy fusilli. W wersji pszennej, razowej, gryczanej… Na co tylko macie ochotę. Ja ugotowałam zielony makaron z groszku, który jest świetny dla osób unikających glutenu oraz klasyczne pszenne penne. 

makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Czas: 20 minut
Porcje: 3

SKŁADNIKI

300 g dowolnego makaronu (użyłam bezglutenowego makaronu z groszku)
250 g szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki (125 ml) wody
7 łyżek (100 ml) roślinnej śmietanki
4 suszone pomidory ze słoika (60 g)
1 garść (45 g) czarnych oliwek
1/2 łyżeczki (2 g) suszonego lubczyku
szczypta kardamonu
pieprz
sól

1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na patelni olej. Smażę przez 4 minuty. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę i dorzucam na patelnię. Smażę jeszcze przez 2 minuty.
  2. Wlewam na patelnię wodę i wrzucam szpinak. Przykrywam i duszę przez 10 minut. 
  3. Suszone pomidory kroję w paski, a oliwki na połówki. Wrzucam na patelnię, wlewam śmietankę i dodaję przyprawy. Smażę jeszcze przez kilka minut. 
  4. Makaron gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzam na durszlaku, wrzucam z powrotem do garnka i mieszam ze szpinakiem. Podaję posypane płatkami drożdżowymi i świeżo mielonym pieprzem.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *