wegański makaron
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Makaron z porem i pieczarkami w „śmietanowym” sosie

Ekspresowy makaron, czyli pomysł na obiad w 15 minut! Z podsmażonym na patelni porem i pieczarkami oraz prostym, kremowym sosem z 4 składników.

WSKAZÓWKI

  • jeśli chcesz zrobić wersję bezglutenową, użyj dowolnego bezglutenowego makaronu; polecam makaron z ciecierzycy
  • jeśli chcesz jeszcze bardziej ulepszyć ten makaron, polecam posypać go wegańskim parmezanem (możesz zrobić go w domu w kilka minut z 3 składników, przepis tutaj)

wegański makaron

Makaron z porem i pieczarkami w „śmietanowym” sosie

Czas: 15 minut
Porcje: 2

SKŁADNIKI

200 g dowolnego makaronu (użyłam penne)
10 pieczarek
10 cm kawałek pora
sól

1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia

Sos
4 łyżki (60 g) mleczka kokosowego
4 łyżki (30 g) płatków drożdżowych
2 łyżki (30 ml) soku z cytryny
sól

do podania: świeżo mielony pieprz 

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  2. Pora i pieczarki kroję w plasterki. Wrzucam na rozgrzany na dużej patelni olej i smażę około 5-7 minut.
  3. W międzyczasie robię sos – mieszam wszystkie składniki w miseczce.
  4. Ugotowany makaron odcedzam, przekładam na patelnię, dodaję sos, mieszam i smażę przez 2 minuty. Podaję posypany świeżo mielonym pieprzem. 
Podziel się tym na Facebooku

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *