makaron z tofubekonem
DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Makaron z chrupiącym tofubekonem i groszkiem

Idealny, super chrupiący, wegański bekon z użyciem 4 składników, gotowy w kilkanaście minut? Tak, to jest możliwe! Wcale nie trzeba spędzać pół dnia w kuchni, żeby zjeść we własnym domu jak w dobrej wegańskiej restauracji.

WSKAZÓWKI

  • ważne jest, żeby pokroić tofu jak najcieniej i smażyć na średnim ogniu, żeby się nie przypaliło

makaron z tofubekonem

Makaron z chrupiącym tofubekonem i groszkiem

Czas: 25 minut
Porcje: 1

SKŁADNIKI

100 g makaronu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (można też użyć 1 ząbka świeżego czosnku, przeciśniętego przez praskę)
1/3 szklanki groszku, mrożonego lub świeżego
1/3 kostki (60 g) tofu
1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
2 łyżki (30 ml) oliwy do smażenia + 1 łyżka do makaronu
płatki papryczki jalapeño
sól

PRZYGOTOWANIE

1. Tofu kroję w jak najcieńsze plasterki, a później na kawałki. Układam je na talerzu i posypuję obficie z obu stron wędzoną papryką i wsmarowuję ją w tofu, a następnie solę.
2. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i smażę tofu na średnim ogniu po około 8-10 minut z obu stron, aż będzie chrupiące.
3. Makaron gotuję w mocno osolonej wodzie.
4. Usmażone tofu ściągam z patelni i na tej samej oliwie smażę groszek przez około 6 minut.
5. Odcedzam makaron i dodaję do niego łyżkę oliwy, czosnek oraz groszek i mieszam.
6. Przekładam makaron na talerz i posypuję tofubekonem oraz płatkami jalapeño.

makaron z tofubekonem
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *