Idealny, super chrupiący, wegański bekon z użyciem 4 składników, gotowy w kilkanaście minut? Tak, to jest możliwe! Wcale nie trzeba spędzać pół dnia w kuchni, żeby zjeść we własnym domu jak w dobrej wegańskiej restauracji.
WSKAZÓWKI
- ważne jest, żeby pokroić tofu jak najcieniej i smażyć na średnim ogniu, żeby się nie przypaliło
Makaron z chrupiącym tofubekonem i groszkiem
Czas: 25 minut
Porcje: 1
SKŁADNIKI
100 g makaronu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (można też użyć 1 ząbka świeżego czosnku, przeciśniętego przez praskę)
1/3 szklanki groszku, mrożonego lub świeżego
1/3 kostki (60 g) tofu
1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
2 łyżki (30 ml) oliwy do smażenia + 1 łyżka do makaronu
płatki papryczki jalapeño
sól
PRZYGOTOWANIE
1. Tofu kroję w jak najcieńsze plasterki, a później na kawałki. Układam je na talerzu i posypuję obficie z obu stron wędzoną papryką i wsmarowuję ją w tofu, a następnie solę.
2. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i smażę tofu na średnim ogniu po około 8-10 minut z obu stron, aż będzie chrupiące.
3. Makaron gotuję w mocno osolonej wodzie.
4. Usmażone tofu ściągam z patelni i na tej samej oliwie smażę groszek przez około 6 minut.
5. Odcedzam makaron i dodaję do niego łyżkę oliwy, czosnek oraz groszek i mieszam.
6. Przekładam makaron na talerz i posypuję tofubekonem oraz płatkami jalapeño.
