Curry o łagodnym, ale bogatym smaku, do którego wykorzystałam dość nietypowy dla tego dania składnik – buraka. Jego delikatna słodycz idealnie pasuje do orientalnych przypraw. Żeby lepiej zbilansować ten posiłek, znalazła się tutaj również ciecierzyca, która jest świetnym źródłem białka.
Z CZYM PODAĆ CURRY Z BURAKIEM?
- z chlebkiem naan
- z ryżem białym/brązowym
- z komosą ryżową
NIE LUBISZ BURAKA? SPRAWDŹ MOJE POZOSTAŁE PRZEPISY NA CURRY
- Ekspresowe curry z cukinią
- Curry z batatem i szpinakiem
- Curry z kalarepy ze Sri Lanki
- Zielone curry na bogato
- Najlepsze curry z brukselką
- Proste curry (bez użycia pasty)
- Żółte curry z ciecierzycą i szpinakiem
WSKAZÓWKI
- jeśli masz gotową pastę curry, jak najbardziej można jej tutaj użyć zamiast wszystkich pojedynczych przypraw
- jeśli lubisz ostre dania, koniecznie dodaj do mieszanki przypraw ostrą paprykę (ilość według uznania)

Łagodne curry z burakiem
Czas: 25 minut + 30-40 minut gotowania buraka
Porcje: 2-3
SKŁADNIKI
1 burak (ok. 350 g)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1/2 szklanki (90 g) ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki
1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki nasion kuminu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki nasion gorczycy
1/5 łyżeczki mielonych goździków
1/5 łyżeczki mielonego kardamonu
sól
PRZYGOTOWANIE
- Buraka obieram i kroję w kostkę. Gotuję do miękkości (ok. 30-40 minut).
- W między czasie odmierzam wszystkie przyprawy do miseczki (oprócz soli).
- Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dnie dużego rondla olej. Smażę przez około 5 minut. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę jeszcze przez 1 minutę.
- Dodaję odmierzone wcześniej przyprawy i smażę przez 20 sekund cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły. Dodaję odrobinę wody, tak żeby powstała pasta i smażę jeszcze przez 1 minutę.
- Dodaję mleczko kokosowe, ciecierzycę, ugotowane buraki i sól. Gotuję przez około 12 minut. Jeśli uznam, że curry jest zbyt gęste, dolewam trochę wody. Na koniec dodaję ocet jabłkowy.