curry z burakiem
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Łagodne curry z burakiem

Curry o łagodnym, ale bogatym smaku, do którego wykorzystałam dość nietypowy dla tego dania składnik – buraka. Jego delikatna słodycz idealnie pasuje do orientalnych przypraw. Żeby lepiej zbilansować ten posiłek, znalazła się tutaj również ciecierzyca, która jest świetnym źródłem białka.

Z CZYM PODAĆ CURRY Z BURAKIEM?

NIE LUBISZ BURAKA? SPRAWDŹ MOJE POZOSTAŁE PRZEPISY NA CURRY

WSKAZÓWKI

  • jeśli masz gotową pastę curry, jak najbardziej można jej tutaj użyć zamiast wszystkich pojedynczych przypraw
  • jeśli lubisz ostre dania, koniecznie dodaj do mieszanki przypraw ostrą paprykę (ilość według uznania)
curry z burakiem

Łagodne curry z burakiem

Czas: 25 minut + 30-40 minut gotowania buraka
Porcje: 2-3

SKŁADNIKI

1 burak (ok. 350 g)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1/2 szklanki (90 g) ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki
1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego

1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki nasion kuminu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki nasion gorczycy
1/5 łyżeczki mielonych goździków
1/5 łyżeczki mielonego kardamonu
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Buraka obieram i kroję w kostkę. Gotuję do miękkości (ok. 30-40 minut).
  2. W między czasie odmierzam wszystkie przyprawy do miseczki (oprócz soli).
  3. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dnie dużego rondla olej. Smażę przez około 5 minut. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę jeszcze przez 1 minutę.
  4. Dodaję odmierzone wcześniej przyprawy i smażę przez 20 sekund cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły. Dodaję odrobinę wody, tak żeby powstała pasta i smażę jeszcze przez 1 minutę.
  5. Dodaję mleczko kokosowe, ciecierzycę, ugotowane buraki i sól. Gotuję przez około 12 minut. Jeśli uznam, że curry jest zbyt gęste, dolewam trochę wody. Na koniec dodaję ocet jabłkowy.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gotuj pysznie z roślin!
Zapisz się, żeby otrzymywać roślinne inspiracje prosto na swoją skrzynkę!