BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Kremowy Mac’n’Cheese bez sera

Sos z tego przepisu jest bardzo szybki do przygotowania, zaskakująco „serowy” i cudownie kremowy. Myślę, że nawet nie-weganie, którzy chcieliby przygotować Mac’n’Cheese w trochę zdrowszej wersji powinni być zadowoleni! To jeden z moich ulubionych przepisów ze wszystkich, które do tej pory się tutaj pojawiły.

Główne składniki to ziemniaki, marchewka i płatki drożdżowe, czyli chyba najprościej jak się da. Jedynie płatki drożdżowe mogą być trudniejsze do znalezienia, ale warto je zdobyć, ponieważ bez  nich ten przepis nie ma sensu. Na pewno się nie zmarnują, bo można je wykorzystać do wzbogacania smaku wielu innych potraw albo po prostu do wielokrotnego przygotowywania Mac’n’Cheese, bo to danie uzależnia. Na szczęście jest względnie zdrowe, więc można jeść bez wyrzutów sumienia.

mac’n’cheese

Kremowy Mac’n’Cheese bez sera

Czas: 30 minut
Porcje: 3

SKŁADNIKI

300 g dowolnego makaronu (użyłam bezglutenowego makaronu z ciecierzycy)
2 ziemniaki
1 marchewka
1 cebula
1/2 szklanki (125 ml) mleka roślinnego
1 ząbek czosnku
2 łyżki (20 g) słonecznika (można zastąpić nerkowcami)
6 łyżek (45 g) płatków drożdżowych
1 łyżka (15 ml) musztardy
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
1 łyżka (15 g) mąki ziemniaczanej 
2 łyżki (30 ml) dowolnego oleju roślinnego
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej kurkumy (głównie dla koloru, można pominąć)
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieram, kroję na kawałki i gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Makaron gotuję w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. 
  3. Ugotowane warzywa i wszystkie pozostałe składniki umieszczam w kielichu blendera i blenduję na gładki sos. 
  4. Ugotowany makaron odcedzam i mieszam z sosem. Podaję posypany świeżo mielonym pieprzem. 
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *