BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Kremowe wegańskie risotto grzybowe

Risotto tak kremowe, że nie zgadlibyście, że nie ma w nim ani grama sera. A to wszystko dzięki, jak zwykle, niezastąpionym płatkom drożdżowym.

Wielu osobom risotto kojarzy się z czymś skomplikowanym, a tak naprawdę to jedno z prostszych dań jakie znam. Jedynym minusem jest to, że trzeba cały czas go pilnować i co jakiś czas mieszać, ale poza tym jest banalnie proste!

WSKAZÓWKI

  • można użyć dowolnych grzybów albo nawet wymieszać kilka swoich ulubionych rodzajów
  • jeśli unikacie glutenu, upewnijcie się, że wasz sos sojowy jest bezglutenowy
grzybowe risotto

Kremowe wegańskie risotto grzybowe

Czas: 35 minut
Porcje: 3

SKŁADNIKI

1 szklanka (180 g) ryżu arborio
2 szklanki (0,5 l) bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 i 1/2 szklanki (100 g) pokrojonych grzybów leśnych (dowolnych)
3 łyżki (22 g) płatków drożdżowych
1 łyżka (15 ml) białego octu winnego
1 łyżka (15 ml) sosu sojowego 
1 łyżeczka (4 g) tymianku
1 łyżeczka (4 g) rozmarynu
sól

2 łyżki (30 ml) oleju roślinnego do smażenia

do podania: natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Na głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam grzyby. Smażę na dużym ogniu przed 5-7 minut cały czas mieszając. Zdejmuję grzyby z patelni i odstawiam.
  2. Kroję cebulę w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę. Na tej samej patelni ponownie rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam cebulę i czosnek. Smażę przez 5 minut.
  3. Wsypuję na patelnię ryż i smażę jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając.
  4. Wlewam bulion, ocet winny oraz sos sojowy. Dodaję sól i przykrywam patelnię. Gotuję na małym ogniu, mieszając co 3-4 minuty.
  5. Gdy ryż wchłonął już prawie cały bulion i jest miękki (po około 15-20 minutach), dodaję wcześniej podsmażone grzyby, płatki drożdżowe, tymianek i rozmaryn. Mieszam i smażę jeszcze przez 3 minuty. Przekładam na talerze i posypuję natką pietruszki.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *