BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  GRILL,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Kotlety z soczewicy i komosy ryżowej

Kotlety z czerwonej soczewicy, komosy ryżowej, z dużą ilością przypraw, w których dominuje smak kminu rzymskiego czy też kuminu, więc jeśli za nim nie przepadasz (co, jak wynika z moich obserwacji, jest częstym zjawiskiem) to dodaj mniej lub w ogóle pomiń ten składnik.

Kotlety można również przygotować na grillu, korzystając z tacki. Czas grillowania powinien być podobny do tego w piekarniku, jednak dużo zależy od temperatury, w której będziesz grillować, dlatego warto je po prostu obserwować. Gdy będą już mocno podpieczone, zdejmujemy.

WSKAZÓWKI

  • bardzo ważne jest, aby nie piec ich za długo, ponieważ wtedy wyjdą suche i mogą się kruszyć

Z CZYM PODAĆ KOTLETY?

kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy i komosy ryżowej

Czas: 25 minut + 35 minut pieczenia
Porcje: około 14 kotletów

SKŁADNIKI

1 szklanka (200 g) czerwonej soczewicy (można użyć też żółtej)
1/2 szklanki (180 g) komosy ryżowej
1 czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku 
2 łyżki (30 g) mąki z ciecierzycy
2 łyżki (30 ml) oleju rzepakowego
1 łyżka (25 g) koncentratu pomidorowego
2 łyżki (15 g) płatków drożdżowych

1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
szczypta mielonego cynamonu
4 łyżki (80 g) kukurydzy
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Soczewicę i komosę ryżową płuczę, wrzucam do jednego rondla, zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości.
  2. Cebulę kroję w kostkę i połowę wrzucam do kielicha blendera. Dodaję obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę z ciecierzycy, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, płatki drożdżowe i wszystkie przyprawy oraz ugotowaną soczewicę i komosę ryżową. Blenduję niezbyt dokładnie.
  3. Dodaję do masy pozostałą cebulę oraz kukurydzę i mieszam łyżką.
  4. Formuję z masy kotlety i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 35 minut w 180°C. Podaję z wegańskimi faszerowanymi pieczarkami „z serem” oraz imbirową fasolką szparagową z jarmużem.
kotlety z soczewicy
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *