kotlety z botwiną
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Kotlety na musie z botwiny

Przepis, w którym botwinę przerabiamy na mus z dodatkiem imbirowej nuty i podajemy z roślinnymi kotletami. Wystarczy dodać do tego ugotowane ziemniaki i mamy pyszny, pełnowartościowy, letni obiad. Uczta dla brzucha i dla oczu, bo kolory tego dania są po prostu niesamowite!

kotlety z botwiną

Kotlety na musie z botwiny

Czas: 45 minut
Porcje: około 15 sztuk

SKŁADNIKI

Mus z botwiny
botwina z 3 buraczkami (1 buraka użyję do kotletów)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia
sól

Kotlety
1 szklanka (180 g) czarnego ryżu
2/3 szklanki (110 g) czerwonej fasoli, ugotowanej lub z puszki
3 łyżki (45 g) zmielonego siemienia lnianego
10 cm kawałek pora
1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia
1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (można użyć 1 ząbka świeżego czosnku, przeciśniętego przez praskę)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
sól

2 łyżki (30 ml) oleju rzepakowego do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Mus z botwiny
1. Buraczki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
2. Czosnek przeciskam przez praskę i smażę na rozgrzanym na patelni oleju przez 30 sekund, po czym dodaję 2/3 startych buraczków i dolewam na patelnię odrobinę wody. Smażę przez 5-7 minut, aż buraki zmiękną.
3. W międzyczasie szatkuję łodygi i liście botwiny. Dodaję na patelnię razem z imbirem i odrobiną soli. Smażę jeszcze przez kolejne 5-7 minut.

Kotlety
1. Ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości (około 20-25 minut).
2. Pora kroję w drobne kawałki i smażę na rozgrzanym na małej patelni oleju przez około 5 minut.
3. Fasolę blenduję na gładką masę.
4. Ugotowany ryż, pora, fasolę, 1/3 startych buraczków i wszystkie pozostałe składniki przekładam do miski i dokładnie mieszam.
5. Z masy formuję kotlety i smażę na patelni po około 7 minut z obu stron.

kotlety z botwiną
Podziel się tym na Facebooku

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *