komosa ryżowa z rabarbarem i bazylią
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  GRILL,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SAŁATKI,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Komosa ryżowa z rabarbarem i świeżą bazylią

Prosty przepis na niecodzienną sałatkę z komosy ryżowej z wykorzystaniem, mojego ostatnio ulubionego, rabarbaru, podsmażonego krótko na patelni, który nadaje sałatce oryginalnego, słodko-kwaśnego smaku. Do tego świeże listki bazylii i piękne, wiosenne danie gotowe.

Można ją potraktować jako dodatek do obiadu, ale też równie dobrze jako samodzielne danie, na przykład na kolację.

WSKAZÓWKI

  • możesz użyć tylko jednego rodzaju komosy, ja wykorzystałam dwa głównie dla uzyskania ładnego efektu wizualnego
  • cukier możesz zastąpić na przykład syropem klonowym
komosa ryżowa z rabarbarem i bazylią

Komosa ryżowa z rabarbarem i świeżą bazylią

Czas: 25 minut
Porcje: 3

SKŁADNIKI

1/2 szklanki (90 g) białej komosy ryżowej, suchej
1/2 szklanki (90 g) czerwonej komosy ryżowej, suchej
2 łodygi rabarbaru
1 łyżka (15 g) cukru (lub np. syropu klonowego)
garść listków bazylii (około 15 sztuk)
1/4 czerwonej cebuli
1 łyżka (15 ml) syropu klonowego
1/2 łyżki (7,5 ml) soku z cytryny
1 łyżka (15 ml) oliwy
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Komosę gotuję w osolonej wodzie do miękkości (około 15 minut). Odcedzam na sicie, przelewam zimną wodą i odstawiam do ostygnięcia.
  2. Rabarbar obieram i kroję w plasterki, wrzucam na patelnię (bez tłuszczu) i zaczynam smażyć na niedużym ogniu. Po około 3 minutach dodaję łyżkę cukru i podsmażam jeszcze przez 1-2 minuty, cały czas mieszając, aż rabarbar będzie miękki i puści trochę soku. Zdejmuję z patelni.
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę. Liście bazylii kroję w paski.
  4. Syrop klonowy, sok z cytryny i oliwę mieszam w miseczce.
  5. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do miski, dodaję szczyptę soli i mieszam. Podaję na zimno.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *