BEZGLUTENOWE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SAŁATKI,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Komosa ryżowa po tajsku z brokułem i jarmużem

Przepis na szybki obiad pełen warzyw, pozornie całkiem zwyczajny, ale dzięki dodatkowi sosu w tajskim stylu nabiera charakteru. Świetny na lunch, lekki obiad czy kolację. 

WSKAZÓWKI

  • dania nie należy długo smażyć – brokuł i jarmuż powinny pozostać lekko chrupkie
  • jeśli unikacie glutenu, upewnijcie się, że wasz sos sojowy jest bezglutenowy
quinoa

Komosa ryżowa po tajsku z brokułem i jarmużem

Czas: 15 minut
Porcje: 2

SKŁADNIKI

5 łyżek (75 g) komosy ryżowej
2 szklanki (200 g) różyczek brokułu
1 duży liść jarmużu lub 1 szklanka (70 g) liści jarmużu, jeśli używacie pakowanego
1/2 cebuli czerwonej

1 łyżeczka (5 ml) oleju roślinnego do smażenia

Sos
1 łyżka (15 ml) syropu klonowego
2 łyżki (30 ml) oleju sezamowego
2 łyżki (30 ml) sosu sojowego
1/2 łyżki (10 g) tahini
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonego imbiru
1/4 łyżeczki (1 g) chili
2 łyżki (30 ml) wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Komosę ryżową wsypuję do garnka, zalewam wodą, lekko solę i gotuję pod przykryciem. 
  2. Cebulę kroję w piórka i wrzucam na rozgrzany na dużej patelni olej. Smażę przez parę minut, jeśli zaczyna przywierać, podlewam lekko wodą.
  3. Dorzucam na patelnię różyczki brokułu i smażę przez 5 minut. 
  4. Z jarmużu odcinam twardą łodygę, kroję go na mniejsze kawałki i dorzucam na patelnię. Mieszam i smażę dalej na małym ogniu. 
  5. Do miseczki wlewam i wsypuję wszystkie składniki na sos i mieszam.
  6. Gdy komosa jest już ugotowana, odcedzam ją i przerzucam na patelnię. Zalewam całość sosem i dokładnie mieszam po czym przekładam na talerze.
brokuł
quinoa z brokułem
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *