Tęsknicie czasem za kanapkami z jajkiem? To była moja ulubiona kolacja za czasów, gdy jeszcze jadłam wszystko. Na szczęście istnieje wegańska alternatywa, która świetnie imituje smak jajka – czarna sól kala namak!
Dzisiejszej propozycji chyba nie można nawet nazwać przepisem, bo to po prostu kanapki z kilkoma składnikami, ale efekt jest powalający! Bardzo ważne jest, żeby awokado, którego użyjecie było idealnie dojrzałe. Jeśli chodzi o pieczywo to ja użyłam akurat chrupkiego z ziaren, ale klasyczny chleb sprawdza się równie dobrze (a właściwie nawet lepiej).
Czarna sól jest tutaj oczywiście kluczowym składnikiem. Wiem, że pewnie wiele z was pierwszy raz słyszy o takim wynalazku, ale bez problemu można dostać ją w internecie i wcale nie jest to drogi produkt. Jeśli wolicie robić zakupy stacjonarnie, to czarną sól można też często spotkać w sklepach ze zdrową żywnością.
Kanapki z awojajkiem
Czas: 5 minut
Porcje: 1
SKŁADNIKI
2 kromki dowolnego chleba
1/2 dojrzałego awokado
oliwa z oliwek (lub wegański majonez)
ok. 1/4 łyżeczki czarnej soli
ostra papryka
świeżo mielony pieprz
opcjonalnie: szczypiorek
PRZYGOTOWANIE
1. Awokado kroję w plasterki i układam na chlebie.
2. Polewam kanapki oliwą lub smaruję majonezem.
3. Posypuję czarną solą, odrobiną ostrej papryki i świeżo mielonym pieprzem.