kalafior w sosie słodko-kwaśnym
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Kalafior w sosie słodko-kwaśnym

Lekko chrupiące różyczki kalafiora w gęstym, słodko-kwaśnym sosie z sezamem, posypane posiekaną dymką, czyli pomysł na niecodzienne wykorzystanie kalafiora inspirowany oczywiście kuchnią chińską.

Tak przygotowany kalafior będzie się szczególnie świetnie komponował z ryżem. I jak zwykle – jeśli masz ochotę na ostrzejszy smak, dodaj więcej mielonej papryki, swojego ulubionego sosu czy nawet posiekaną świeżą papryczkę chili.

WSKAZÓWKI

  • jeśli przygotowujesz wersję bezglutenową, upewnij się, że twój sos sojowy jest bezglutenowy

kalafior w sosie słodko-kwaśnym

Kalafior w sosie słodko-kwaśnym

Czas: 20 minut
Porcje: 2-3

SKŁADNIKI

1 główka kalafiora

Sos
1 łyżka (15 ml) oleju sezamowego
1 łyżka (15 ml) syropu klonowego
2 łyżki (30 ml) sosu sojowego
2 łyżki (30 ml) octu jabłkowego
8 łyżek (120 ml) wody
1 ząbek czosnku
1 łyżka (15 g) mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/5 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta mielonej ostrej papryki

3 łyżki (30 g) sezamu (wymieszałam biały z czarnym)

1 łyżka (15 ml) oleju kokosowego do smażenia

do podania: dymka

PRZYGOTOWANIE

1. Kalafiora kroję w różyczki i wrzucam na rozgrzany na dużej patelni olej kokosowy. Smażę przez około 10-15 minut na niedużym ogniu, aż zmięknie, ale nadal będzie odrobinę chrupiący.
2. W międzyczasie przygotowuję sos – wszystkie składniki przekładam do miseczki i mieszam za pomocą trzepaczki, żeby rozbić grudki. Dodaję więcej wody, jeśli sos jest zbyt gęsty.
3. Przelewam sos do kalafiora, mieszam, dodaję sezam. Smażę przez parę minut cały czas mieszając i podaję.

kalafior w sosie słodko-kwaśnym
Podziel się tym na Facebooku

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *