jabłka w cieście
PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SŁODKIE,  ŚNIADANIA

Jabłka w cieście drożdżowym

Przepis na pyszne weekendowe śniadanie. Albo na deser. Albo przekąskę. Jabłka w cieście drożdżowym są bardzo łatwe do zrobienia, a przy tym efektowne. U mnie jest to wersja bardzo klasyczna – z samym cukrem pudrem – ale nie wahajcie się dorzucić do nich swoich ulubionych dodatków.

Z CZYM JEŚĆ JABŁKA W CIEŚCIE?

  • z masłem orzechowym i bananem
  • z kokosową śmietaną i owocami
  • z owocami leśnymi i syropem klonowym
  • z cynamonem
  • z dżemem

WSKAZÓWKI

  • jeśli zależy Ci na czasie, można smażyć jednocześnie na dwóch patelniach
  • jabłka w cieście świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno

jabłka w cieście

Jabłka w cieście drożdżowym

Czas: 15 minut + 30 minut smażenia
Porcje: 24 sztuki

SKŁADNIKI

1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1 szklanka (250 ml) mleka roślinnego
10 g świeżych drożdży lub 3 g (1 łyżeczka) suchych drożdży
1 łyżeczka (4 g) cukru
szczypta soli
4 jabłka

olej do smażenia (użyłam rzepakowego)

do podania: cukier puder

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki, oprócz jabłek, przekładam do miski i dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki, tak, żeby drożdże się rozpuściły i nie było grudek. Odstawiam na 10 minut.
  2. W między czasie obieram jabłka, kroję w plastry i wycinam gniazda nasienne (jak na zdjęciu poniżej).
  3. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju.
  4. Plastry jabłka zanurzam w cieście i układam na patelni. Smażę około 6 minut (aż ładnie się zarumienią), po czym przewracam na drugą stronę i smażę jeszcze kilka minut.
  5. Zdejmuję jabłka z patelni, układam na ręczniku papierowym i delikatnie dociskam, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Smażę kolejne partie, dolewając oleju jeśli będzie potrzebny.
  7. Podaję posypane cukrem pudrem.
jabłka w cieście
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *