PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SŁODKIE

Jabłka pod owsianą kruszonką

Cudowny deser, który jest świetną opcją, gdy nie macie ochoty na długie stanie w kuchni, a chcecie zjeść coś pysznego. Super sprawdzi się jako zamiennik szarlotki, w dodatku niskokaloryczny, więc jeśli uwielbiacie to ciasto i moglibyście zjeść całą blachę, a powstrzymuje was tylko rozsądek, to polecam jabłka pod owsianą kruszonką!

Całość ma 1000 kcal i wystarcza na 3 ogromne porcje (zdecydowanie większe niż te, które widać na zdjęciach).

WSKAZÓWKI

  • jabłka można wymienić na dowolne inne owoce, świetnie smakują też na przykład śliwki

jabłka pod kruszonką

Jabłka pod owsianą kruszonką

Czas: 20 minut + 40 minut pieczenia
Porcje: 3-6

SKŁADNIKI

4 jabłka, najlepiej kwaśne
1 łyżeczka (5 g) mielonego cynamonu

Kruszonka
10 łyżek (100 g) płatków owsianych (lub około 8 łyżek mąki owsianej)
3 łyżki (45 ml) oleju rzepakowego
1 łyżka (15 ml) syropu klonowego
1 łyżka (12 g) erytrytolu (lub cukru)
szczypta soli

do podania: cukier puder, wegańskie lody waniliowe

PRZYGOTOWANIE

  1. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do rondla, dodaję cynamon i podsmażam przez 10 minut.
  2. Płatki owsiane mielę na mąkę w malakserze. Przekładam do miseczki, dodaję pozostałe składniki kruszonki i zagniatam ręką.
  3. Jabłka przekładam do żaroodpornego naczynia, posypuję kruszonką i piekę w 180°C na termoobiegu przez 40 minut.
  4. Podaję na ciepło, posypane cukrem pudrem, z wegańskimi lodami waniliowymi.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *