dal
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Indyjski dal pomidorowy

Pochodzący z Indii dal to danie naturalnie wegańskie (no dobrze – prawie, bo w oryginalnej recepturze znajduje się ghee, czyli po prostu masło klarowane). Bazuje na soczewicy, jest rozgrzewający, aromatyczny i bardzo sycący, a przygotujecie go w 25 minut.

A jeśli zastanawialiście się kiedyś (tak jak ja) czy między tymi wszystkimi bardzo podobnie brzmiącymi nazwami, czyli dahl, dhal, daal i dal jest jakaś różnica – nie ma. To wszystko określenia na jedno i to samo danie.

WSKAZÓWKI

  • dal można podać z ryżem, chlebkiem naan, dowolną kaszą, a nawet makaronem

dal

Indyjski dal pomidorowy

Czas: 25 minut
Porcje: 3-6 (w zależności czy podawane solo czy z dodatkiem)

SKŁADNIKI

1 szklanka (200 g) czerwonej soczewicy, wypłukanej
4 szklanki (1 l) wody
1 puszka (400 g) pomidorów
3 łyżeczki (24 g) koncentratu pomidorowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki (90 g) kukurydzy
1 łyżka (15 ml) białego octu winnego (lub jabłkowego)

1 łyżeczka (5 g) mielonej kolendry
1 łyżeczka (5 g) mielonej kurkumy
1 łyżeczka (5 g) garam masala
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonego kuminu
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonego imbiru
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej ostrej papryki
1/4 łyżeczki (1 g) cynamonu
sól

2 łyżki (30 ml) oleju roślinnego do smażenia

do podania: niepalona kasza gryczana, posiekana natka pietruszki, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dnie głębokiej patelni olej. Smażę przez 5 minut po czym dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę przez kolejne 3 minuty.
  2. Dodaję wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu i smażę jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając. Przyprawy nie mogą się przypalić.
  3. Dodaję soczewicę, pomidory, koncentrat pomidorowy, ocet i wodę. Solę, mieszam i gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaję kukurydzę, mieszam i podaję.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *