Absolutnie przepyszna zupa z buraków, która jest jednym z dowodów na to, że z tego warzywa można wyczarować o wiele więcej niż tylko wigilijny barszcz! Robiąc kiedyś pieczone talarki, odkryłam, że buraki tworzą świetny duet z imbirem, dlatego w tej zupie postanowiłam to wykorzystać, nie mogło też oczywiście zabraknąć dodatku ziół – tutaj zdecydowałam się akurat na tymianek, ale spokojnie możecie wymienić go na np. rozmaryn. Krem z tego przepisu jest rozgrzewający, delikatny, a jednocześnie wyrazisty w smaku. Idealne danie na jesienno-zimowy obiad!
WSKAZÓWKI
- jeśli nie chcesz używać mleczka kokosowego, możesz je pominąć; nadaje ono jednak zupie znacząco lepszego smaku, przy czym smak kokosa jest niewyczuwalny

Imbirowy krem z buraka
Czas: 15 minut + 40 minut gotowania
Porcje: 3
SKŁADNIKI
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki (30 ml) oliwy do smażenia
2 buraki (600 g)
1 warzywna kostka bulionowa
2 szklanki (0,5l) wody
5 łyżek (80 ml) mleczka kokosowego (ew. można pominąć)
2 łyżeczki suszonego tymianku (lub np. rozmarynu)
1 łyżeczka mielonego imbiru (lub 1 łyżeczka startego świeżego imbiru)
sól
opcjonalnie: pestki dyni
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną na dnie garnka oliwę. Smażę przez 5 minut.
- Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do cebuli. Smażę jeszcze przez 1 minutę.
- Buraka obieram i kroję w kostkę. Dodaję do garnka, zalewam wodą i dodaję kostkę bulionową.
- Gotuję przez 30 minut, aż buraki będą miękkie.
- Dodaję mleczko kokosowe i blenduję blenderem ręcznym na gładki krem.
- Dodaję przyprawy i gotuję jeszcze przez 5 minut.
- Podaję posypany pestkami dyni.
