zupa z buraka
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  ZUPY

Imbirowy krem z buraka

Absolutnie przepyszna zupa z buraków, która jest jednym z dowodów na to, że z tego warzywa można wyczarować o wiele więcej niż tylko wigilijny barszcz! Robiąc kiedyś pieczone talarki, odkryłam, że buraki tworzą świetny duet z imbirem, dlatego w tej zupie postanowiłam to wykorzystać, nie mogło też oczywiście zabraknąć dodatku ziół – tutaj zdecydowałam się akurat na tymianek, ale spokojnie możecie wymienić go na np. rozmaryn. Krem z tego przepisu jest rozgrzewający, delikatny, a jednocześnie wyrazisty w smaku. Idealne danie na jesienno-zimowy obiad!

WSKAZÓWKI

  • jeśli nie chcesz używać mleczka kokosowego, możesz je pominąć; nadaje ono jednak zupie znacząco lepszego smaku, przy czym smak kokosa jest niewyczuwalny
zupa z buraka

Imbirowy krem z buraka

Czas: 15 minut + 40 minut gotowania
Porcje: 3

SKŁADNIKI

1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki (30 ml) oliwy do smażenia
2 buraki (600 g)
1 warzywna kostka bulionowa
2 szklanki (0,5l) wody
5 łyżek (80 ml) mleczka kokosowego (ew. można pominąć)

2 łyżeczki suszonego tymianku (lub np. rozmarynu)
1 łyżeczka mielonego imbiru (lub 1 łyżeczka startego świeżego imbiru)
sól

opcjonalnie: pestki dyni

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną na dnie garnka oliwę. Smażę przez 5 minut.
  2. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do cebuli. Smażę jeszcze przez 1 minutę.
  3. Buraka obieram i kroję w kostkę. Dodaję do garnka, zalewam wodą i dodaję kostkę bulionową. 
  4. Gotuję przez 30 minut, aż buraki będą miękkie. 
  5. Dodaję mleczko kokosowe i blenduję blenderem ręcznym na gładki krem.
  6. Dodaję przyprawy i gotuję jeszcze przez 5 minut.
  7. Podaję posypany pestkami dyni. 
zupa z buraka
Podziel się tym na Facebooku
fb-share-icon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *