pasztet soczewicowy
BEZGLUTENOWE,  BOŻE NARODZENIE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  ŚNIADANIA,  WIELKANOC

Idealny soczewicowy pasztet z figową glazurą

Ten roślinny pasztet to najlepszy pasztet jaki jadłam w życiu. Ma świetną konsystencję, w smaku do złudzenia przypomina prawdziwy, a przy tym nie ma w nim żadnych wydziwianych składników i szybko się robi. Po prostu idealny. Dopełniłam go figową warstwą na wierzchu, która przełamuje swoją słodyczą smak pasztetu.

Nie lubisz soczewicy? Chcesz upiec jakiś inny pasztet? Sprawdź mój przepis na pasztet fasolowo-komosowy z makiem i gruszką

pasztet soczewicowy

pasztet soczewicowy

Idealny soczewicowy pasztet z figową glazurą

Czas:  35 minut + 45 minut pieczenia
Porcje: 1 keksówka o wymiarach 30x12cm

SKŁADNIKI

1 i 1/2 szklanki (300 g) zielonej soczewicy, suchej, opłukanej
1/2 szklanki (90 g) niepalonej kaszy gryczanej, suchej, opłukanej
1/3 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego
1/4 szklanki (60 ml) mleka roślinnego 
3 łyżki (45 g) mielonego siemienia lnianego
3 łyżki (45 ml) sosu sojowego
1 cebula
2 laski selera naciowego
1 łyżeczka (5 g) mielonej kolendry
1 łyżeczka (4 g) majeranku
pieprz
sól

1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia

Glazura figowa
8 suszonych fig
około 1/2 szklanki (125 ml) wrzątku

PRZYGOTOWANIE

Glazura figowa

  1. Figi przekładam do miseczki i zalewam wrzątkiem (wlewam tylko tyle ile potrzeba do przykrycia owoców). Zostawiam na 10 minut.
  2. Wyciągam figi i rodzynki z wody (nie wylewam jej!) i blenduję dodając stopniowo po łyżce wody z moczenia do uzyskania konsystencji rzadkiego dżemu.

Pasztet

  1. Soczewicę i kaszę płuczę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie (20-25 minut). Odcedzam i przekładam do naczynia, w którym będę blendować.
  2. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na patelni olej. Smażę przez około 5 minut.
  3. W między czasie kroję laski selera na małe kawałki. Dorzucam na patelnię i smażę jeszcze przez około 7 minut.
  4. Przekładam zawartość patelni do kaszy i soczewicy, dodaję wszystkie pozostałe składniki i blenduję na gładką masę.
  5. Przekładam masę do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję wierzch mokrą łyżką. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po 25 minutach wyciągam pasztet i smaruję wierzch figową masą. Wstawiam do piekarnika na kolejne 15 minut. 
  6. Wyciągam i studzę.
pasztet soczewicowy
Podziel się tym na Facebooku

4 komentarze

  • Kasia

    Zrobiłam ten pasztet w weekend i smakowo wyszedł ok, ale niestety się dość mocno kruszy. Patrzę teraz na zdjęcia i wygląda na to, że nie zblendowałam go zbyt dokładnie. Czy to może być powodem kruszenia się?

  • Anna

    Pasztet smakuje obłędnie!
    Wskakuje na podium moich ulubionych pasztetów. Zrobiłam keksówkę z myślą, że stopniowo w ciągu tygodnia będę zajadać, a wyszło tak, że pasztet zniknął w jeden dzień (moja mięsożerna rodzina się do tego rownież przyczyniła) 😛 bardzo dobry przepis Karolina, naprawdę super! Jutro zabieram się za pieczenie 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *