ciasto z owocami
PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SŁODKIE

Idealne wegańskie ciasto z owocami

Puszyste i wilgotne ciasto bez jajek, mleka, masła, które smakuje identycznie jak jego tradycyjna wersja. Ten przepis naprawdę jest idealny!

Robiłam to ciasto już kilka razy (i coś czuję, że to będzie najczęściej pieczona przeze mnie rzecz w tym sezonie), na zdjęciach jest akurat wersja z rabarbarem, ale świetnie sprawdzą się przeróżne owoce – truskawki, śliwki, leśne, co tylko lubicie i macie akurat pod ręką. Super smakują też dwa rodzaje owoców wymieszane, w szczególności polecam duet rabarbar plus truskawki.

ciasto z owocami

WSKAZÓWKI

  • rabarbar można wymienić na dowolne inne owoce
  • jeśli masz ekstrakt waniliowy, użyj go zamiast cukru wanilinowego (ja niestety akurat nie miałam)

ciasto z owocami

Idealne wegańskie ciasto z owocami

Czas: 10 minut + 50-60 minut pieczenia
Porcje: 1 okrągła forma o średnicy 24 cm

SKŁADNIKI

2 szklanki (300 g) mąki pszennej
1/2 szklanki (110 g) cukru + 1 łyżka do posypania rabarbaru
2 łyżeczki (10 g) cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka (250 ml) mleka roślinnego 
1/3 szklanki (80 ml) oleju kokosowego, płynnego
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego 
2 szklanki pokrojonych owoców, dowolnych (tu użyłam 2 łodyg rabarbaru)

PRZYGOTOWANIE

  1. Łodygi rabarbaru obieram i kroję w plasterki. Przekładam do miski, posypuję łyżką cukru, mieszam i odstawiam (przy owocach pomijam ten krok i tylko kroję).
  2. Do miski wsypuję wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli) i mieszam. Dodaję mokre składniki (mleko, olej kokosowy i ocet jabłkowy) i dokładnie mieszam aż składniki dobrze się połączą.
  3. Masę przekładam do okrągłej foremki o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam rabarbar, lekko dociskając.
  4. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 50-60 minut, aż wierzch będzie zarumieniony.
ciasto z owocami
Podziel się tym na Facebooku

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gotuj pysznie z roślin!
Zapisz się, żeby otrzymywać roślinne inspiracje prosto na swoją skrzynkę!