Puszyste i wilgotne ciasto bez jajek, mleka, masła, które smakuje identycznie jak jego tradycyjna wersja. Ten przepis naprawdę jest idealny!
Robiłam to ciasto już kilka razy (i coś czuję, że to będzie najczęściej pieczona przeze mnie rzecz w tym sezonie), na zdjęciach jest akurat wersja z rabarbarem, ale świetnie sprawdzą się przeróżne owoce – truskawki, śliwki, leśne, co tylko lubicie i macie akurat pod ręką. Super smakują też dwa rodzaje owoców wymieszane, w szczególności polecam duet rabarbar plus truskawki.
WSKAZÓWKI
- rabarbar można wymienić na dowolne inne owoce
- jeśli masz ekstrakt waniliowy, użyj go zamiast cukru wanilinowego (ja niestety akurat nie miałam)
Idealne wegańskie ciasto z owocami
Czas: 10 minut + 50-60 minut pieczenia
Porcje: 1 okrągła forma o średnicy 24 cm
SKŁADNIKI
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
1/2 szklanki (110 g) cukru + 1 łyżka do posypania rabarbaru
2 łyżeczki (10 g) cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka (250 ml) mleka roślinnego
1/3 szklanki (80 ml) oleju kokosowego, płynnego
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
2 szklanki pokrojonych owoców, dowolnych (tu użyłam 2 łodyg rabarbaru)
PRZYGOTOWANIE
- Łodygi rabarbaru obieram i kroję w plasterki. Przekładam do miski, posypuję łyżką cukru, mieszam i odstawiam (przy owocach pomijam ten krok i tylko kroję).
- Do miski wsypuję wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli) i mieszam. Dodaję mokre składniki (mleko, olej kokosowy i ocet jabłkowy) i dokładnie mieszam aż składniki dobrze się połączą.
- Masę przekładam do okrągłej foremki o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam rabarbar, lekko dociskając.
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 50-60 minut, aż wierzch będzie zarumieniony.

15 komentarzy
Hilds
Hej, wyjdzie też z olejem słonecznikowym zamiast kokosowego?
Karolina Plaza
Hej! Myślę, że tak, nie powinno być jakiejś dużej różnicy, chociaż nie próbowałam:)
Monika
Hej! Ciasto piekłam już 2 razy, bo naprawdę jest idealne! 🙂 Za pierwszym razem na oleju kokosowym, a za drugim na oleju słonecznikowym. W smaku zdecydowanie bardziej polecam olej kokosowy. I zwróćcie uwagę na czas pieczenia. U mnie w podłużnej keksówce 30×10 czas pieczenia przy 180C to zaledwie 35minut.
Karolina Plaza
Hej, bardzo się cieszę, że tak smakuje! I super, że podzieliłaś się wskazówkami, na pewno przydadzą się innym, dziękuję 🙂
Marta
Czy ocet jabłkowy jest niezbędny? Czym ewentualnie mogę go zastąpić?
Karolina Plaza
Ocet jabłkowy wchodzi w reakcję z sodą i dzięki temu ciasto ładnie rośnie 🙂 można go zastąpić sokiem z cytryny
Ola
Zrobiłam je znowu w wersji z truskawkami, wyszło przepyszne 🙂
Dziękuję za przepis 😉
Karolina Plaza
Proszę bardzo❤️ cieszę się, że smakuje?
Agata
Wyszło pyszne. Zrobiłam z olejem rzepakowym.
Natalia
Dziś upiekłam. Dałam olej rzepakowy i mleko krowie zamiast roślinnego. Pięknie się zemulgowało. Ciasto wyszło pyszne. Puszyste, mięciutkie. Bardzo smaczne. Dzieciaki wcinały, a ja zjadłam już nie powiem, ile 🙂
Karolina Plaza
Bardzo, bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz!❤️ pozdrawiam!
Magda
Czy można dać zwykły ocet zamiast jabłkowego? Cytryny nie używamy bo cytrusów nie możemy? Mrożone owoce się nadają?
Karolina Plaza
zwykły ocet też da radę!:) jeśli chodzi o owoce to jak najbardziej można użyć mrożonych tylko warto najpierw je rozmrozić, żeby pozbyć się nadmiaru wody
Anna
Upiekłam z jabłkami i śliwkami. Jest pyszniutkie! 🙂
Karolina Plaza
To połączenie brzmi super! Bardzo się cieszę, że smakuje, pozdrawiam!💛