fbpx
BEZGLUTENOWE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SŁODKIE,  ŚNIADANIA,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Wegański gryczany omlet z jabłkiem

Puchaty, wegański, bezglutenowy i w dodatku bezcukrowy omlet z rozpływającym się jabłkiem. Przygotowany na bazie mąki gryczanej, która moim zdaniem idealnie łączy się ze smakiem jabłka, jeśli jednak nie lubicie gryki to można ją z powodzeniem zastąpić mąką owsianą.

Omlet jest wegański, więc potrzebuje jakiegoś spoiwa, które spełni funkcję jajka. Wykorzystałam do tego namoczone siemię lniane i chia, które sprawiają, że omlet świetnie trzyma się kupy.

omlet

Wegański gryczany omlet z jabłkiem

Czas: 12 minut
Porcje: 1

SKŁADNIKI

Omlet
1 małe jabłko
3 łyżki (45 g) mąki gryczanej
1/2 łyżeczki (2,5 g) proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki (1 g) sody oczyszczonej
6 łyżek (90 ml) dowolnego mleka roślinnego
szczypta soli

Wegańskie „jajko”
1 łyżeczka (5 g) mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka (3 g) nasion chia
3-4 łyżki (45-60 ml) wody

1 łyżeczka (5 ml) oleju roślinnego do smażenia

do podania: dżem truskawkowy bez cukru, płatki kokosowe

PRZYGOTOWANIE

  1. Do małej miseczki wsypuję siemię lniane oraz nasiona chia, zalewam wodą i mieszam do dokładnego połączenia się składników. Odstawiam na parę minut. 
  2. W tym czasie obieram jabłko ze skórki i kroję w kostkę.
  3. Wsypuję do miski mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli i dokładnie mieszam.
  4. Gdy „jajko” jest już gotowe, czyli gdy mikstura z siemieniem i chia zgęstniała, dolewam do niej mleko roślinne i mieszam.
  5. Łączę mokre składniki z suchymi, mieszam i dodaję jabłko.
  6. Na patelni rozgrzewam olej i przekładam masę. Smażę pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut, po czym przewracam omleta i smażę jeszcze przez 2-3 minuty. Podaję z dżemem truskawkowym i posypuję płatkami kokosowymi.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *