mazurek
BEZGLUTENOWE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SŁODKIE,  WIELKANOC

Gryczany mazurek z kremem karmelowym

Obłędny mazurek z karmelowym kremem. Ekspresowy, bezglutenowy, wegański, z minimalną ilością cukru i ekstra kruchy. Spełnia wszystkie wymogi mazurka idealnego!

WSKAZÓWKI

  • jeśli używasz mocno wysuszonych daktyli, namocz je przed blendowaniem przez 15-20 minut we wrzątku
  • jeśli karmel stał się zbyt rozwodniony, podgrzej go w rondelku, żeby zgęstniał
  • jeśli unikasz glutenu, upewnij się że twoje płatki owsiane są bezglutenowe

mazurek

Gryczany mazurek z kremem karmelowym

Czas: 15 minut + 20 minut pieczenia

SKŁADNIKI

Spód
2/3 szklanki (120 g) niepalonej kaszy gryczanej
1 szklanka (110 g) płatków owsianych
4 łyżki (60 g) mąki ziemniaczanej
3 łyżki (30 g) cukru pudru, przesianego przez sitko
1/3 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego
1/3 szklanki (80 ml) mleka roślinnego
szczypta soli

Krem karmelowy
2/3 szklanki (120 g) miękkich daktyli
2 łyżki (40 g) masła orzechowego
8-11 łyżek (120-165 ml) mleka roślinnego (najlepiej sojowego)
szczypta soli

do posypania: sprażone płatki kokosowe

PRZYGOTOWANIE

Spód

  1. Kaszę gryczaną i płatki owsiane mielę w malakserze na mąkę.
  2. W jednej misce mieszam wszystkie suche składniki (zmieloną kaszę gryczaną, płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i szczyptę soli), a w drugiej mokre (olej rzepakowy i mleko roślinne).
  3. Dodaję mokre składniki do suchych i zagniatam ciasto. Jeśli klei się do rąk dodaję trochę więcej mąki ziemniaczanej.
  4. Przekładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rękami rozgniatam na okrąg albo kwadrat czy prostokąt (można też użyć wałka). Nakłuwam ciasto widelcem.
  5. Piekę w 180°C przez 20 minut. Studzę.

Karmel

  1. Wszystkie składniki przekładam do malaksera (na początek nie dodaję całego mleka). Blenduję na gładką masę. 
  2. Sprawdzam czy konsystencja jest odpowiednia, jeśli jest za gęsta dolewam więcej mleka i ponownie blenduję.
  3. Rozsmarowuję krem karmelowy łyżką na wystudzonym spodzie i posypuję sprażonymi płatkami kokosowymi.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *