tofunese
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Fusilli tofunese

Fusilli tofunese to moje danie roku 2020. Zdecydowanie najczęściej pojawiało się na moim talerzu, z dwóch powodów: jest obłędnie pyszne i banalnie proste do przygotowania. Gdy już zna się wszystkie składniki na pamięć, przygotowanie zajmuje tylko 15 minut!

Jeśli ktoś z was nie wiedział, że sos boloński można z powodzeniem przygotować na bazie pokruszonego tofu zamiast mięsa, to trzeba koniecznie brać się za wypróbowanie tego przepisu! Będziecie zaskoczeni jak bardzo podobny jest do oryginału.

WSKAZÓWKI

  • jeśli chodzi o zioła, to jeśli akurat któregoś z nich nie macie, to wystarczy dodać trochę więcej innego albo pominąć; można też użyć gotowej mieszkanki włoskich ziół
  • dodatek wina można pominąć, ale nadaje on głębszego smaku
tofunese

Fusilli tofunese

Czas: 20 minut
Porcje: 1

SKŁADNIKI

100 g dowolnego makaronu (u mnie makaron z ciecierzycy)
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/3 kostki tofu (60 g)
1 szklanka passaty pomidorowej
trochę białego lub czerwonego wina (ok. 3 łyżki)
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki bazylii
1/3 łyżeczki cząbru
sól

opcjonalnie: świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dużej patelni olej. Smażę przez około 5 minut, po czym wrzucam pokrojony w plasterki czosnek i smażę jeszcze przez 2 minuty.
  2. Tofu kruszę w rękach i dodaję na patelnię. Smażę przez około 2 minuty.
  3. Wlewam na patelnię passatę pomidorową, wino i dodaję przyprawy oraz sól. Podgrzewam sos jeszcze przez około 5 minut.
  4. Makaron gotuję w osolonej wodzie, po czym odcedzam i dodaję na patelnię. Mieszam i podaję.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *