Pamiętacie te czasy, gdy to frytki z batatów, pietruszki albo marchewki były czymś niecodziennym? Obecnie te eksperymenty są już dużo bardziej powszechne, więc wymyśliłam dla was nowe „dziwactwo” – frytki z kalarepy! Smakują obłędnie dzięki delikatnej panierce z mąki z ciecierzycy. Do tego oczywiście dip (bo czym byłyby frytki bez niego?!), który przygotowałam na bazie jogurtu sojowego.
Kalarepę i dip przygotujecie w całe 10 minut, a potem wystarczy już tylko poczekać aż pięknie wypieczone frytki będą gotowe, żeby wyjechać z piekarnika.
Frytki z kalarepy będą super przekąską albo dodatkiem do obiadu. Za jednym rozgrzaniem piekarnika można sobie od razu upiec również inne warzywa, na przykład te buraczane talarki czy po prostu ziemniaki, marchewkę i pietruszkę (kliknij tutaj po mój przepis).
Frytki z kalarepy z jogurtowym dipem curry
Czas: 10 minut + 40 minut pieczenia
SKŁADNIKI
2 bulwy kalarepy
3 łyżki (45 ml) oleju rzepakowego
2 łyżki (30 g) mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól
pieprz
Dip
3 łyżki (75 g) jogurtu sojowego (można zastąpić kokosowym)
1 łyżka (15 ml) oleju sezamowego
1/2 łyżki ( soku z cytryny
1/2 łyżeczki suszonych liści kaffiru (można pominąć)
1/3 łyżeczki przyprawy curry
szczypta mielonej papryki chili
szczypta erytrytolu (lub innego słodzika lub cukru)
sól
PRZYGOTOWANIE
1. Kalarepę obieram i kroję w słupki.
2. Przekładam do miski i dodaję wszystkie pozostałe składniki. Mieszam.
3. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w 180°C na termoobiegu przez 40 minut.
4. W między czasie robię sos – mieszam wszystkie składniki w miseczce i odstawiam, żeby liście kaffiru zmiękły.
5 komentarzy
Celestyna
Bardzo smaczne!
Dorota
Bardzo nam smakowalo, choc po 25min pieczenia niektore mialy spalona panierke juz. Wiec pieklam tylko 25min, byly mieciutkie ale nie bardzo chrupiace. Ale w smaku pyszne 😊 moj 1,5roczny synek jadl ze zmakiem na przekaske!
Karolina Plaza
Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz! Niestety z określaniem czasu pieczenia jest trudna sprawa, bo dużo zależy od piekarnika, ale dobrze, że byłaś czujna!:)
Ewka
Hej Karolina! Czy jest opcja, aby użyć jakiejś innej mąki niż z ciecierzycy?
Karolina Plaza
Hej Ewka! Spokojnie możesz użyć skrobi kukurydzianej, a nawet zwykłej mąki pszennej, chodzi o to, żeby na frytkach powstała taka na maksa chrupiąca warstwa. Na dobrą sprawę w ogóle można pominąć mąkę, wyjdą odrobinę mniej chrupiące, ale tak samo smaczne 🙂