frytki z kalarepy
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  PRZEKĄSKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Frytki z kalarepy z jogurtowym dipem curry

Pamiętacie te czasy, gdy to frytki z batatów, pietruszki albo marchewki były czymś niecodziennym? Obecnie te eksperymenty są już dużo bardziej powszechne, więc wymyśliłam dla was nowe „dziwactwo” – frytki z kalarepy! Smakują obłędnie dzięki delikatnej panierce z mąki z ciecierzycy. Do tego oczywiście dip (bo czym byłyby frytki bez niego?!), który przygotowałam na bazie jogurtu sojowego.

Kalarepę i dip przygotujecie w całe 10 minut, a potem wystarczy już tylko poczekać aż pięknie wypieczone frytki będą gotowe, żeby wyjechać z piekarnika.

frytki z kalarepy

Frytki z kalarepy będą super przekąską albo dodatkiem do obiadu. Za jednym rozgrzaniem piekarnika można sobie od razu upiec również inne warzywa, na przykład te buraczane talarki czy po prostu ziemniaki, marchewkę i pietruszkę (kliknij tutaj po mój przepis).

frytki z kalarepy

Frytki z kalarepy z jogurtowym dipem curry

Czas: 10 minut + 40 minut pieczenia

SKŁADNIKI

2 bulwy kalarepy
3 łyżki (45 ml) oleju rzepakowego
2 łyżki (30 g) mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól
pieprz

Dip
3 łyżki (75 g) jogurtu sojowego (można zastąpić kokosowym)
1 łyżka (15 ml) oleju sezamowego
1/2 łyżki ( soku z cytryny
1/2 łyżeczki suszonych liści kaffiru (można pominąć)
1/3 łyżeczki przyprawy curry
szczypta mielonej papryki chili
szczypta erytrytolu (lub innego słodzika lub cukru)
sól

PRZYGOTOWANIE

1. Kalarepę obieram i kroję w słupki.
2. Przekładam do miski i dodaję wszystkie pozostałe składniki. Mieszam.
3. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w 180°C na termoobiegu przez 40 minut.
4. W między czasie robię sos – mieszam wszystkie składniki w miseczce i odstawiam, żeby liście kaffiru zmiękły.

Podziel się tym na Facebooku
fb-share-icon

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *