BEZGLUTENOWE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  ZUPY

Francuska zupa cebulowa z zieloną soczewicą

Klasyczna francuska zupa cebulowa z twistem – żeby była bardziej sycąca i stanowiła źródło białka, dorzuciłam do niej zieloną soczewicę. 

Zupa ma pyszny, głęboki smak, a składa się z naprawdę niewielu składników. Warto poświęcić też dodatkowe parę minut i przygotować sobie do niej wegański parmezan, bo niesamowicie dobrze tutaj pasuje!

zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa z zieloną soczewicą

Czas: 50 minut
Porcje: 3

SKŁADNIKI

4 cebule
2 ząbki czosnku 
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
3 szklanki (0,75 l) bulionu warzywnego
2/3 szklanki (130 g) zielonej soczewicy, suchej
3 liście laurowe
1 łyżeczka (4 g) suszonego tymianku
pieprz
sól

1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia

do podania: wegański parmezan

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroję w piórka i wrzucam na bardzo dobrze rozgrzany w dużym garnku olej. Smażę przez około 4 minuty, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę jeszcze przez 3 minuty.
  2. Zalewam cebulę winem i 1/2 szklanki bulionu, zmniejszam ogień, przykrywam i duszę przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Dodaję bulion, soczewicę i przyprawy i gotuję jeszcze przez 20 minut od zagotowania. Podaję obficie posypaną wegańskim parmezanem.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *