Pasta z grochu, grecka fava, to świetna alternatywa dla tych z was, którym już trochę znudził się hummus i szukają urozmaicenia. Kremowa i raczej delikatna w smaku, ale można ją oczywiście podrasować wedle uznania, na przykład dodając trochę ostrej papryczki.
Fava świetnie sprawdzi się jako:
- pasta na kanapki
- dip do pieczonych warzyw
- sos do makaronu
- dodatek do tortilli
- baza dressingu do sałatki
- dodatek do puree ziemniaczanego
Grecka kuchnia jest jedną z moich ulubionych, ponieważ jest bardzo przyjazna dla wegetarian i wegan. W dużej mierze opiera się na świeżych warzywach i oczywiście oliwkach i oliwie! W kartach restauracji bez problemu znajdziecie tradycyjne greckie dania, które po prostu z natury są wegańskie.

Fava, czyli grecka pasta z grochu
Czas: 45 minut
Porcje: 1 słoik 400 g
SKŁADNIKI
3/4 szklanki (140 g) grochu łuskanego w połówkach, suchego
1/2 cebuli
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki (30 ml) oliwy
sól
świeżo mielony pieprz
do podania: oliwa, płatki papryczki jalapeño
PRZYGOTOWANIE
- Groch gotuję razem z cebulą pokrojoną w ćwiartki w osolonej wodzie, do momentu aż będzie miękki (ok. 30-40 minut).
- Ugotowany groch i cebulę odcedzam, nie musi być bardzo dokładnie, a część wody z gotowania odlewam do szklanki.
- Do grochu i cebuli dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i sól i blenduję blenderem ręcznym na gładką masę, dodając wody z gotowania jeśli masa jest zbyt gęsta.
- Na koniec dodaję świeżo mielony pieprz i mieszam. Pastę podaję polaną oliwą i posypaną płatkami papryczki jalapeño.

4 komentarze
Ania
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 w przyszłym tygodniu zamiast hummusu sprawię sobie taką pastę 🙂
Karolina Plaza
mam nadzieję, że sprosta oczekiwaniom! ciekawa jestem czy zasmakuje Ci bardziej niż hummus 😉
Beata
Dzień dobry, a co z cebulą? Też ma być zblendowana? Pozdrawiam.
Karolina Plaza
Dzień dobry, tak, blendujemy z cebulą:)