fava pasta z grochu
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  GRILL,  PRZEKĄSKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  ŚNIADANIA

Fava, czyli grecka pasta z grochu

Pasta z grochu, grecka fava, to świetna alternatywa dla tych z was, którym już trochę znudził się hummus i szukają urozmaicenia. Kremowa i raczej delikatna w smaku, ale można ją oczywiście podrasować wedle uznania, na przykład dodając trochę ostrej papryczki. 

Fava świetnie sprawdzi się jako:

  • pasta na kanapki
  • dip do pieczonych warzyw
  • sos do makaronu
  • dodatek do tortilli
  • baza dressingu do sałatki
  • dodatek do puree ziemniaczanego

Grecka kuchnia jest jedną z moich ulubionych, ponieważ jest bardzo przyjazna dla wegetarian i wegan. W dużej mierze opiera się na świeżych warzywach i oczywiście oliwkach i oliwie! W kartach restauracji bez problemu znajdziecie tradycyjne greckie dania, które po prostu z natury są wegańskie.

fava pasta z grochu

Fava, czyli grecka pasta z grochu

Czas: 45 minut
Porcje: 1 słoik 400 g

SKŁADNIKI

3/4 szklanki (140 g) grochu łuskanego w połówkach, suchego
1/2 cebuli
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki (30 ml) oliwy
sól
świeżo mielony pieprz

do podania: oliwa, płatki papryczki jalapeño

PRZYGOTOWANIE

  1. Groch gotuję razem z cebulą pokrojoną w ćwiartki w osolonej wodzie, do momentu aż będzie miękki (ok. 30-40 minut).
  2. Ugotowany groch i cebulę odcedzam, nie musi być bardzo dokładnie, a część wody z gotowania odlewam do szklanki.
  3. Do grochu i cebuli dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i sól i blenduję blenderem ręcznym na gładką masę, dodając wody z gotowania jeśli masa jest zbyt gęsta.
  4. Na koniec dodaję świeżo mielony pieprz i mieszam. Pastę podaję polaną oliwą i posypaną płatkami papryczki jalapeño. 
fava pasta z grochu
Podziel się tym na Facebooku
fb-share-icon

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *