Cukiniowe czerwone curry z pomidorami, mleczkiem kokosowym i ciecierzycą, które świetnie sprawdzi się na szybki obiad.
Cukinia zawsze kojarzyła mi się właściwie tylko z jednym daniem – leczo. Ale są przecież dziesiątki innych dań, które można z niej wyczarować, dlatego zaczęłam poszukiwać pomysłów i oczywiście pierwsze, co przyszło mi na myśl to moje ukochane curry, bo zawsze wychodzi przepyszne i jest bardzo proste do zrobienia.
WSKAZÓWKI
- to curry nie należy do ostrych, dlatego jeśli takie lubisz, to zdecydowanie dorzuć więcej czegoś ostrego
- przyprawy odmierzam przed rozpoczęciem smażenia, ponieważ jest ich sporo i wsypywanie ich po kolei na patelnię zajmuje trochę czasu, przez co łatwo mogą się przypalić, a wtedy curry będzie gorzkie i niesmaczne
WYPRÓBUJ TEŻ MOJE POZOSTAŁE PRZEPISY NA CURRY
INNE PRZEPISY NA CURRY
- Najlepsze curry z brukselką
- Proste curry (bez użycia pasty)
- Curry z kalarepy ze Sri Lanki
- Żółte curry z ciecierzycą i szpinakiem
- Zielone curry na bogato
- Łagodne curry z burakiem
- Curry z batatem i szpinakiem
Ekspresowe curry z cukinią
Czas: 25 minut
Porcje: 4
SKŁADNIKI
1 i 1/2 dużej cukinii (lub 2 mniejsze)
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1 łyżka (25 g) koncentratu pomidorowego
1 szklanka (180 g) ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru (można też użyć świeżego)
1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
szczypta mielonych goździków
sól
1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia
do podania: czarny sezam, brązowy ryż
PRZYGOTOWANIE
- Cukinię kroję w ćwiartki. Odmierzam wszystkie przyprawy, oprócz soli, do miseczki.
- Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dużej, głębokiej patelni olej. Smażę przez 5 minut po czym dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odmierzone przyprawy i smażę jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając. Jeśli przyprawy zaczynają przywierać dodaję odrobinę wody.
- Dodaję na patelnię cukinię i smażę jeszcze przez 2 minuty.
- Dodaję pomidory z puszki, mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Mieszam, przykrywam i gotuję na małym ogniu przez około 10 minut.
- Dodaję ciecierzycę, gotuję jeszcze przez 5 minut i podaję.