curry z cukinią
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Ekspresowe curry z cukinią

Cukiniowe czerwone curry z pomidorami, mleczkiem kokosowym i ciecierzycą, które świetnie sprawdzi się na szybki obiad. 

Cukinia zawsze kojarzyła mi się właściwie tylko z jednym daniem – leczo. Ale są przecież dziesiątki innych dań, które można z niej wyczarować, dlatego zaczęłam poszukiwać pomysłów i oczywiście pierwsze, co przyszło mi na myśl to moje ukochane curry, bo zawsze wychodzi przepyszne i jest bardzo proste do zrobienia.

WSKAZÓWKI

  • to curry nie należy do ostrych, dlatego jeśli takie lubisz, to zdecydowanie dorzuć więcej czegoś ostrego
  • przyprawy odmierzam przed rozpoczęciem smażenia, ponieważ jest ich sporo i wsypywanie ich po kolei na patelnię zajmuje trochę czasu, przez co łatwo mogą się przypalić, a wtedy curry będzie gorzkie i niesmaczne

WYPRÓBUJ TEŻ MOJE POZOSTAŁE PRZEPISY NA CURRY

INNE PRZEPISY NA CURRY

curry z cukinią

Ekspresowe curry z cukinią

Czas: 25 minut
Porcje: 4

SKŁADNIKI

1 i 1/2 dużej cukinii (lub 2 mniejsze)
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1 łyżka (25 g) koncentratu pomidorowego
1 szklanka (180 g) ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki
1 cebula
1 ząbek czosnku

1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru (można też użyć świeżego)
1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
szczypta mielonych goździków
sól

1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia

do podania: czarny sezam, brązowy ryż

PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinię kroję w ćwiartki. Odmierzam wszystkie przyprawy, oprócz soli, do miseczki.
  2. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dużej, głębokiej patelni olej. Smażę przez 5 minut po czym dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odmierzone przyprawy i smażę jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając. Jeśli przyprawy zaczynają przywierać dodaję odrobinę wody.
  3. Dodaję na patelnię cukinię i smażę jeszcze przez 2 minuty.
  4. Dodaję pomidory z puszki, mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Mieszam, przykrywam i gotuję na małym ogniu przez około 10 minut.
  5. Dodaję ciecierzycę, gotuję jeszcze przez 5 minut i podaję.
Podziel się tym na Facebooku
fb-share-icon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *