dyniowa zapiekanka
DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Dyniowa zapiekanka makaronowa

Rozpływająca się w ustach zapiekanka, o delikatnym, niemalże maślanym smaku z wykorzystaniem jednego z moich ulubionych jesiennych składników – dyni. Posypana parmezanem domowej roboty, który przygotujecie w całe 6 minut z 3 składników, ale można też równie dobrze użyć kupnego (polecam Violife!).

Taką zapiekankę można spokojnie przygotować dzień wcześniej, wstawić do lodówki i zapiec dopiero przed jedzeniem, dzięki czemu po powrocie do domu mamy już praktycznie gotowy obiad.

dyniowa zapiekanka

Dyniowa zapiekanka makaronowa

Czas: 35 minut + 25 minut pieczenia
Porcje: 3

SKŁADNIKI

300 g dowolnego makaronu (użyłam penne)

1/2 dyni piżmowej (ok. 0,5 kg)
1/2 puszki (200 ml) mleczka kokosowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka (15 ml) sosu sojowego

1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
sól (można użyć też kupnego)

1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia

wegański parmezan ze słonecznika

PRZYGOTOWANIE

1. Makaron gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
2. Dynię obieram i kroję w kostkę.
3. Cebulę obieram, kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dużej patelni olej. Smażę przez 5 minut aż zmięknie. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy i smażę jeszcze przez 1 minutę cały czas mieszając, żeby przyprawy się nie przypaliły.
4. Dodaję na patelnię dynię i wlewam mleczko kokosowe. Przykrywam i duszę przez 20 minut pod przykryciem.
5. 1/3 zawartości patelni odkładam, a resztę blenduję z 1 łyżką sosu sojowego na gładką masę, po czym dodaję do ugotowanego makaronu i mieszam.
6. Do naczynia żaroodpornego przekładam połowę makaronu, następnie odłożoną wcześniej dynię i na to drugą połowę makaronu. Posypuję wegańskim parmezanem.
7. Piekę 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Podziel się tym na Facebooku

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapisz się do newslettera i otrzymaj

darmowy mini e-book, z którym nauczysz się przyprawiać potrawy!

Z e-booka dowiesz się:

– jakich przypraw używać do konkretnych warzyw

– które przyprawy pasują do siebie nawzajem

– jak przyprawiać jedzenie w ciekawy sposób