dyniowa fasolka
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  ZUPY

Dyniowa fasolka nie po bretońsku

Biała fasola w prawdziwie jesiennej odsłonie. Inspiracją dla tego przepisu była fasolka po bretońsku, ale efekt końcowy znacznie odbiega smakiem od tego tradycyjnego polskiego dania. Pomidory zastąpiłam dynią piżmową, użyłam też innego rodzaju przypraw, tak żeby jak najlepiej podkreślić jej smak. Powstała pyszna, gęsta i aromatyczna zupa z maślanym aromatem w tle (to oczywiście zasługa dyni piżmowej!).

Jeśli mimo wszystko taka wersja fasolki was nie przekonuje, to na moim blogu znajdziecie również przepis na klasyczną fasolkę po bretońsku. Polecam jednak dać szansę dyniowej fasolce, bo smakuje naprawdę pysznie, a dodatkowo jest to ciekawy i nietypowy sposób na wykorzystanie dyni.

WSKAZÓWKI

  • upiecz od razu całą dynię, a drugą połowę wykorzystaj do innych dań, sposobów wykorzystania jest naprawdę mnóstwo: możesz wykorzystać ją do curry, stir fry, sałatki, ugotować zupę dyniową, a przerobioną na puree dynię dodać nawet do owsianki czy gofrów
dyniowa fasolka

Dyniowa fasolka nie po bretońsku

Czas: 60 minut + 35 minut pieczenia dyni 
Porcje: 2

SKŁADNIKI

1/2 dyni piżmowej
1 łyżka (15 ml) oliwy
1 szklanka (250 ml) wody

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka (15 ml) oliwy
2 szklanki (340 g) białej fasoli, namoczonej przez noc lub z puszki
1 szklanka (250 ml) wody
1 łyżeczka sambal oelek (lub innego ostrego sosu)
1 łyżka octu winnego (można zastąpić octem jabłkowym/sokiem z cytryny)

1 i 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki cząbru
szczypta gałki muszkatołowej 
szczypta mielonego cynamonu
sól
świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię smaruję oliwą i piekę w piekarniku przez 35 minut w temp. 200°C.
  2. Za pomocą łyżki wyciągam z dyni miąższ i przekładam do kielicha blendera. Dodaję 1 szklankę wody. Blenduję na mus.
  3. W garnku rozgrzewam łyżkę oleju. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na olej. Smażę przez ok. 5 minut. 
  4. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję na patelnię. Smażę jeszcze przez 1 minutę.
  5. Dodaję do garnka dyniowy mus i fasolę. Gotuję przez ok. 40 minut, aż fasola będzie miękka (jeśli używasz fasoli z puszki wystarczy 5 minut).
  6. Dodaję sambal oelek, ocet i wszystkie przyprawy i gotuję jeszcze przez kolejne 10 minut.
  7. Fasolkę podaję posypaną świeżo mielonym pieprzem.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gotuj pysznie z roślin!
Zapisz się, żeby otrzymywać roślinne inspiracje prosto na swoją skrzynkę!