fasolka po bretońsku
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Dwukolorowa fasolka po bretońsku

Klasyka polskiej kuchni w wersji w 100% roślinnej i z moją małą modyfikacją, ponieważ użyłam pół na pół fasoli białej i czerwonej. Dodałam również dużą liczbą przypraw, na czele z wędzoną papryką, która nadaje temu daniu charakterystyczny smak i zastępuje mięso.

Jest to bardzo szybka potrawa, wystarczy tylko podsmażyć cebulkę, a potem dodać wszystkie pozostałe składniki i obiad robi się sam. Warto jednak zrobić ją dzień przed planowanym zjedzeniem, żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły – będzie wtedy jeszcze pyszniejsza. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, posypana zieloną pietruszką. 

fasolka po bretońsku

Dwukolorowa fasolka po bretońsku

Czas: 10 minut + 20 minut gotowania
Porcje: 5-6

SKŁADNIKI

2 szklanki (340 g) ugotowanej białej fasoli lub fasoli z puszki
2 szklanki (340 g) ugotowanej czerwonej fasoli lub fasoli z puszki
1 cebula
7 liści laurowych
10 kulek ziela angielskiego
5 kulek czarnego pieprzu
1 szklanka (250 ml) passaty pomidorowej
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1 szklanka (250 ml) wody
4 łyżki (100 g) koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki (8 g) majeranku
2 łyżeczki (10 g) mielonej wędzonej papryki (można zastąpić 1 łyżeczką wędzonej soli)
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej kolendry
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki (1 g) mielonej ostrej papryki
pieprz
sól

1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia

do podania: świeże pieczywo

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dnie dużego garnka olej. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz kulki czarnego pieprzu i smażę przez około 7 minut, aż cebulka będzie złota.
  2. Dodaję fasolę i wszystkie pozostałe składniki i gotuję przez 20 minut. Najlepiej podawać ją następnego dnia. 
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *