BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Czosnkowa brukselka z sezamem

Chrupiące i mocno czosnkowe mini kapustki. Jeśli jesteście zrażeni wspomnieniem rozgotowanej i mdłej brukselki ze szkolnej stołówki, koniecznie spróbujcie przygotować ją w innej formie!

Brukselka

Czosnkowa brukselka z sezamem

Czas: 15 minut
Porcje: 3-4

SKŁADNIKI

4 szklanki (0,5 kg) brukselki
5 ząbków czosnku
2 łyżki (15 g) płatków drożdżowych
1 łyżeczka (5 g) mielonej wędzonej papryki
1/4 łyżeczki (1 g) mielonej papryki chili
1 łyżka (10 g) nasion sezamu
1/4 szklanki (60 ml) wody
pieprz
sól

1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Brukselkę myję, odcinam twarde końcówki, obieram z wierzchnich liści i kroję na połówki. 
  2. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę przez 2 minuty cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Dodaję wędzoną paprykę i smażę jeszcze przez 1 minutę.
  3. Wrzucam na patelnię brukselkę i mieszam. Wlewam wodę i smażę przez 10 minut. 
  4. Dodaję chili, płatki drożdżowe, sól, pieprz i sezam, mieszam i smażę jeszcze przez kilka minut.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *