Chrupiące i mocno czosnkowe mini kapustki. Jeśli jesteście zrażeni wspomnieniem rozgotowanej i mdłej brukselki ze szkolnej stołówki, koniecznie spróbujcie przygotować ją w innej formie!

Czosnkowa brukselka z sezamem
Czas: 15 minut
Porcje: 3-4
SKŁADNIKI
4 szklanki (0,5 kg) brukselki
5 ząbków czosnku
2 łyżki (15 g) płatków drożdżowych
1 łyżeczka (5 g) mielonej wędzonej papryki
1/4 łyżeczki (1 g) mielonej papryki chili
1 łyżka (10 g) nasion sezamu
1/4 szklanki (60 ml) wody
pieprz
sól
1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Brukselkę myję, odcinam twarde końcówki, obieram z wierzchnich liści i kroję na połówki.
- Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę przez 2 minuty cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Dodaję wędzoną paprykę i smażę jeszcze przez 1 minutę.
- Wrzucam na patelnię brukselkę i mieszam. Wlewam wodę i smażę przez 10 minut.
- Dodaję chili, płatki drożdżowe, sól, pieprz i sezam, mieszam i smażę jeszcze przez kilka minut.
Podziel się tym na Facebooku