makaron ze szparagami
DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Cytrynowy makaron ze szparagami

Sezon na szparagi w pełni, więc trzeba to wykorzystać! Ten przepis to szybki sposób na naprawdę efektowne i przepyszne danie. Mamy tutaj kremowy sos z cytryną, która moim zdaniem świetnie pasuje do szparagów, a całości dopełnia wegański parmezan. Przygotowanie tego makaronu zajmuje nie więcej niż 25 minut.

WSKAZÓWKI

  • jeśli chcesz zrobić bezglutenową wersję, użyj dowolnego, ulubionego makaronu bezglutenowego, a do zrobienia sosu zamiast mąki pszennej użyj ryżowej
  • jeśli chcesz udekorować gotowe danie, usmaż kilka szparagów w całości

makaron ze szparagami

Cytrynowy makaron ze szparagami

Czas: 25 minut
Porcje: 3

SKŁADNIKI

300 g dowolnego makaronu (użyłam penne)
1 pęk (0,5 kg) zielonych szparagów
sól

2 łyżki (30 ml) oleju rzepakowego do smażenia

Sos
1 szklanka (250 ml) mleka roślinnego, niesłodzonego
2 łyżki (30 g) mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki ryżowej)
2 łyżki (30 ml) oleju rzepakowego
1 łyżka (15 ml) soku z cytryny
1/3 łyżeczki czarnej soli (można pominąć)
skórka starta z 1/2 cytryny
pieprz
sól

do podania: wegański parmezan

PRZYGOTOWANIE

  1. Odcinam dolne końcówki szparagów (ok. 3 cm). Za pomocą obieraczki obieram łodygę z twardej skórki.
  2. Płuczę szparagi i kroję je na 3 części (składam w pęczek i tnę wszystkie za jednym razem). Kilka szparagów można zostawić w całości do późniejszego udekorowania dania.
  3. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i wrzucam szparagi. Smażę przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. W osolonej wodzie gotuję makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Robię sos – do rondla wlewam olej i rozrabiam z mąką za pomocą trzepaczki, tak żeby nie było grudek. Zaczynam podgrzewać sos na małym ogniu i dodaję stopniowo mleko, cały czas mieszając. Gdy powstanie gęsta konsystencja, dodaję pozostałe składniki i mieszam.
  6. Ugotowany makaron odcedzam i przekładam z powrotem do garnka. Dodaję do niego szparagi i sos. Mieszam i podaję obficie posypany wegańskim parmezanem.
Podziel się tym na Facebooku

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *