PRZEKĄSKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SŁODKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT,  WIELKANOC

Cytrynowo-makowe ciasteczka z ciecierzycy

Cudowne, miękkie ciasteczka, mocno cytrynowe, z posmakiem maku. Głównym składnikiem jest tutaj ciecierzyca, której w smaku nie wyczujecie choćbyście nie wiem jak się starali. W dodatku ich przygotowanie zajmuje tylko 20 minut! Czy to nie brzmi idealnie?

WSKAZÓWKI

  • erytrytol jest mniej słodki niż inne słodziki i cukier, więc jeśli chcecie zastąpić go czymś innym, dodajcie mniej, bo ciasteczka mogą być zbyt słodkie
ciasteczka z ciecierzycy

Cytrynowo-makowe ciasteczka z ciecierzycy

Czas: 5 minut + 15 minut pieczenia
Porcje: 20 małych ciasteczek

SKŁADNIKI

1 szklanka (200 g) ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki
1/2 szklanki (55 g) płatków owsianych (lub 1/3 szklanki mąki owsianej)
2 łyżki (30 ml) oleju rzepakowego
1 łyżka (10 g) maku
skórka starta z 1/2 cytryny
4 łyżki (48 g) erytrytolu (lub 3 łyżki innego słodzika lub cukru)
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
1 łyżeczka (5 g) cukru z prawdziwą wanilią
1/2 łyżeczki (2,5 g) proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę blenduję na gładką masę, płatki owsiane mielę w malakserze na mąkę. 
  2. Przekładam wszystkie składniki do miski i mieszam łyżką.
  3. Nabieram łyżeczką porcje ciasta i formuję z nich kuleczki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Delikatnie spłaszczam kuleczki widelcem. Piekę w 180°C przez 15 minut. Studzę na kratce. 
Podziel się tym na Facebooku

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *