risotto z brokułem
BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Cytrynowe risotto z brokułem

Risotto to jedno z moich ulubionych dań na szybko. Jest bardzo łatwe do zrobienia i nigdy się nie nudzi, bo można do niego dodać przeróżne składniki (podobnie jak do curry) no i, co najważniejsze, zawsze wychodzi pyszne.

Gdy zdarza się, że akurat nie mam żadnego innego pomysłu, to z dużym prawdopodobieństwem będzie u mnie na obiad właśnie risotto. Tak jak już kiedyś tutaj wspominałam – nie przygotowuję tego dania tak jak powinno się to robić, czyli nie podlewam bulionem stopniowo, bo nie lubię stać tyle przy gotowaniu, tylko wlewam od razu całość i gotuję pod przykryciem. W tej kwestii jestem leniem, tym bardziej, że nie odczuwam większej różnicy w smaku. Tak więc zapraszam na przepis na leniwe risotto!

INNE POMYSŁY NA RISOTTO

risotto z brokułem

Cytrynowe risotto z brokułem

Czas: 30 minut
Porcje: 3-4

SKŁADNIKI

1 brokuł
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 i 1/2 szklanki (270 g) ryżu arborio
3 szklanki (0,75 l) bulionu warzywnego
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny
3 łyżki (45 ml) mleczka kokosowego
pieprz
sól

1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia

PRZYGOTOWANIE

1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na głębokiej patelni olej. Smażę przez 5 minut, aż zmięknie i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę jeszcze przez 1 minutę.
2. Dodaję na patelnię ryż i smażę przez 1 minutę cały czas mieszając.
3. Wlewam bulion, dodaję sól i przykrywam. Gotuję przez 10 minut.
4. Połowę brokuła kroję w różyczki, a drugą połowę szatkuję na bardzo drobne kawałeczki, jak ryż (można zrobić to w malakserze).
5. Dodaję brokuła do ryżu i smażę przez 5-7 minut, aż brokuł zmięknie, ale pozostanie nadal lekko chrupki.
6. Dodaję sok i skórkę z cytryny oraz mleko kokosowe i pieprz. Mieszam, smażę jeszcze przez 2 minuty i podaję.

Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *