zupa z soczewicy
BEZGLUTENOWE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  ZUPY

Cytrynowa zupa krem z soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki o cytrynowym aromacie. Bardzo sycąca, spokojnie może być głównym daniem obiadowym. No i tradycyjnie – banalnie prosta do wykonania, a przy tym przepyszna!

INNE PRZEPISY NA ŁATWE ZUPY

zupa z soczewicy

Cytrynowa zupa krem z soczewicy

Czas: 40 minut
Porcje: 3-4

SKŁADNIKI

2 marchewki (100 g), obrane i pokrojone w kostkę
1 szklanka (200 g) czerwonej soczewicy, opłukanej
4 szklanki (1 l) wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka (2 g) startej skórki cytrynowej
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 garści pociętych liści kalarepki (można zastąpić np. szpinakiem)

1 łyżeczka (5 g) mielonej kolendry
1 łyżeczka (5 g) mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki (1 g) mielonej ostrej papryki
szczypta kardamonu
sól

1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia

do podania: roślinna śmietana, plasterki cytryny

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dnie garnka olej. Smażę przez 4-5 minut po czym dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę cytrynową i smażę jeszcze przez 1-2 minuty cały czas mieszając.
  2. Dodaję marchewkę, soczewicę, sok z cytryny, wodę i sól, przykrywam i gotuję przez około 25 minut.
  3. Dodaję przyprawy, blenduję zupę na krem, dodaję zieleninę i gotuję jeszcze przez 5 minut.
  4. Podaję z roślinną śmietaną i dekoruję plasterkami cytryny.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *