ćwikła
BEZGLUTENOWE,  BOŻE NARODZENIE,  DODATKI,  WIELKANOC

Ćwikła z chrzanem

Dzisiejszy przepis jest dla mnie typowo świąteczny – ćwikła kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Wielkanocą, bo właśnie wtedy zawsze pojawia się u mnie w menu. Chociaż oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją o każdej innej porze roku, bo jest uniwersalna i stanowi świetny dodatek do masy rzeczy. Tak naprawdę, to tylko 2 główne składniki, a tworzą razem coś absolutnie przepysznego. Jeśli nigdy nie próbowałeś/aś tego wynalazku – polecam gorąco!

Ćwikła świetnie smakuje z:

WSKAZÓWKI

  • dzięki gotowaniu buraków w całości, zachowują więcej smaku oraz o wiele łatwiej je później zetrzeć
  • ilość chrzanu warto dostosować do swoich smaków, z podanych proporcji wychodzi dość ostra ćwikła, dlatego osobom, które nie przepadają za ostrymi rzeczami polecam zacząć od trochę mniejszej ilości i ewentualnie dołożyć więcej w razie potrzeby
  • zwróć uwagę na skład chrzanu, który kupujesz, bo niestety zdarza się, że dodawane jest mleko w proszku
ćwikła

Ćwikła z chrzanem

Czas: 10 minut + ok. 1,5 godziny gotowania buraków
Porcje: 1 duży słoik

SKŁADNIKI

2 duże buraki
1/2 słoiczka chrzanu (ok. 90 g)
2 łyżki soku z cytryny
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Buraki gotuję w całości do miękkości (ok. 1,5 godziny). Ostudzam i obieram ze skórki.
  2. Ścieram buraki na tarce o drobnych oczkach.
  3. Dodaję chrzan, sok z cytryny i sól. Mieszam.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *