Mam wrażenie, że w Polsce kalarepa jest rzadko wykorzystywana, a jeśli już to najczęściej do surówki. Więc dzisiejszy przepis to pomysł na wykorzystanie jej w inny sposób. Jeśli macie kalarepkę i chcecie zrobić z niego coś ciekawego, to przygotujcie to przepyszne curry zaczerpnięte z kuchni Sri Lanki!
Do tego dania wykorzystałam nie tylko bulwę, ale też liście kalarepy – nic się nie zmarnuje. Dodatkowo to właśnie liście mają najwięcej właściwości odżywczych, więc wykorzystujmy je zamiast wyrzucać do śmietnika.
Do czego jeszcze można wykorzystać liście kalarepy?
- dodać do zielonego koktajlu
- podsmażyć na patelni z oliwą i czosnkiem i jeść jako dodatek do obiadu
- dodać do sałatki
- ugotować z nich zupę
WSKAZÓWKI
- curry będzie też świetnie smakowało z mleczkiem kokosowym (ja akurat nie miałam)
- jeśli chcecie, żeby curry było bardziej sycące, dodajcie ugotowaną ciecierzycę
- jeśli unikacie glutenu, upewnijcie się, że wasz sos sojowy jest bezglutenowy
INNE PRZEPISY NA CURRY
- Najlepsze curry z brukselką
- Proste curry (bez użycia pasty)
- Ekspresowe curry z cukinią
- Żółte curry z ciecierzycą i szpinakiem
- Zielone curry na bogato
- Łagodne curry z burakiem
- Curry z batatem i szpinakiem
Curry z kalarepy ze Sri Lanki
Czas: 35 minut
Porcje: 3
SKŁADNIKI
1 kalarepa, razem z liśćmi
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka (250 ml) wody (lub mleczka kokosowego)
1 łyżka (15 ml) oleju sezamowego
1 łyżka (15 ml) sosu sojowego
2 łyżeczki (16 g) zielonej pasty curry
1 łyżeczka (2 g) nasion gorczycy
1 łyżeczka (5 g) przyprawy curry
1 łyżeczka (5 g) mielonej kurkumy
1 łyżeczka (5 g) mielonej kolendry
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego imbiru
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
sól
1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia
do podania: makaron ryżowy lub ryż, posiekane orzechy ziemne, czarny sezam
PRZYGOTOWANIE
- Odcinam z kalarepy liście i siekam je. Kalarepę obieram ze skórki i kroję w paski.
- Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na głębokiej patelni olej. Smażę przez 4 minuty. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę przez 2 minuty. Dodaję wszystkie przyprawy i smażę jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając.
- Dodaję na patelnię kalarepę (liści na razie nie) i wlewam wodę (lub mleczko), sos sojowy i solę. Przykrywam i duszę przez 10 minut.
- Dodaję liście i gotuję jeszcze 15 minut.
- Dodaję olej sezamowy, mieszam i podaję z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane orzechami ziemnymi i czarnym sezamem.