BEZGLUTENOWE,  DANIA GŁÓWNE,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Curry z kalarepy ze Sri Lanki

Mam wrażenie, że w Polsce kalarepa jest rzadko wykorzystywana, a jeśli już to najczęściej do surówki. Więc dzisiejszy przepis to pomysł na wykorzystanie jej w inny sposób. Jeśli macie kalarepkę i chcecie zrobić z niego coś ciekawego, to przygotujcie to przepyszne curry zaczerpnięte z kuchni Sri Lanki!

Do tego dania wykorzystałam nie tylko bulwę, ale też liście kalarepy – nic się nie zmarnuje. Dodatkowo to właśnie liście mają najwięcej właściwości odżywczych, więc wykorzystujmy je zamiast wyrzucać do śmietnika. 

Do czego jeszcze można wykorzystać liście kalarepy?

  • dodać do zielonego koktajlu
  • podsmażyć na patelni z oliwą i czosnkiem i jeść jako dodatek do obiadu
  • dodać do sałatki
  • ugotować z nich zupę

WSKAZÓWKI

  • curry będzie też świetnie smakowało z mleczkiem kokosowym (ja akurat nie miałam)
  • jeśli chcecie, żeby curry było bardziej sycące, dodajcie ugotowaną ciecierzycę
  • jeśli unikacie glutenu, upewnijcie się, że wasz sos sojowy jest bezglutenowy

curry z kalarepy

INNE PRZEPISY NA CURRY

curry z kalarepy

Curry z kalarepy ze Sri Lanki

Czas: 35 minut
Porcje: 3

SKŁADNIKI

1 kalarepa, razem z liśćmi
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka (250 ml) wody (lub mleczka kokosowego)
1 łyżka (15 ml) oleju sezamowego
1 łyżka (15 ml) sosu sojowego

2 łyżeczki (16 g) zielonej pasty curry
1 łyżeczka (2 g) nasion gorczycy
1 łyżeczka (5 g) przyprawy curry
1 łyżeczka (5 g) mielonej kurkumy
1 łyżeczka (5 g) mielonej kolendry
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego imbiru
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
sól

1 łyżka (15 ml) oleju rzepakowego do smażenia

do podania: makaron ryżowy lub ryż, posiekane orzechy ziemne, czarny sezam

PRZYGOTOWANIE

  1. Odcinam z kalarepy liście i siekam je. Kalarepę obieram ze skórki i kroję w paski.
  2. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na głębokiej patelni olej. Smażę przez 4 minuty. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę przez 2 minuty. Dodaję wszystkie przyprawy i smażę jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając.
  3. Dodaję na patelnię kalarepę (liści na razie nie) i wlewam wodę (lub mleczko), sos sojowy i solę. Przykrywam i duszę przez 10 minut.
  4. Dodaję liście i gotuję jeszcze 15 minut. 
  5. Dodaję olej sezamowy, mieszam i podaję z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane orzechami ziemnymi i czarnym sezamem.
Podziel się tym na Facebooku
fb-share-icon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *