Przepisów na curry nigdy za wiele, bo to proste i szybkie do przygotowania danie, a równocześnie pyszne i efektowne. Nada się zarówno na zwykły, codzienny obiad, jak i na imprezę.
To danie można przygotować na milion sposobów i tak naprawdę co by tam nie wrzucić, to prawdopodobnie i tak wyjdzie świetnie. Do dzisiejszego przepisu wybrałam batata i szpinak, a żeby dodać trochę więcej białka, użyłam również zielonej soczewicy. Dużym plusem jest to, że nie potrzebujecie tutaj pasty curry – przyprawiamy sami i dzięki temu można dostosować przepis do swoich smaków.
Można jeść je solo, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z dowolnym rodzajem ryżu lub chlebkiem naan.
INNE PRZEPISY NA CURRY
- Najlepsze curry z brukselką
- Proste curry (bez użycia pasty)
- Curry z kalarepy ze Sri Lanki
- Żółte curry z ciecierzycą i szpinakiem
- Zielone curry na bogato
- Łagodne curry z burakiem
- Ekspresowe curry z cukinią
Curry z batatem i szpinakiem
Czas: 40 minut
Porcje: 3
SKŁADNIKI
1 batat
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
2 szklanki (0,5 l) wody
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki (65 g) zielonej soczewicy
3 kostki mrożonego szpinaku lub 3 garści świeżego
1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
1 łyżeczka (5 g) mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej kolendry
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonego imbiru
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki (2,5 g) mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki (1 g) mielonego cynamonu
sól
1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Batata obieram i kroję w kostkę.
- Cebulę obieram, kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany na dużej patelni olej. Smażę przez 5 minut, po czym dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy i smażę jeszcze przez 2 minuty.
- Dodaję batata, mleczko kokosowe i wodę, przykrywam i gotuję przez 10 minut.
- Dodaję soczewicę, szpinak, ocet jabłkowy i papryczkę, przykrywam i gotuję jeszcze przez 15-20 minut, aż batat będzie miękki.