ciasto z owocami
PRZEPISY WEGAŃSKIE

Co zrobić z rabarbarem? 6 wegańskich przepisów

Tegoroczna wiosna będzie mi się już zawsze bardzo mocno kojarzyć z rabarbarem, bo zdecydowanie odkryłam to warzywo (!) na nowo i stworzyłam kilka naprawdę ciekawych, a przede wszystkim przepysznych przepisów.

Uznałam, że dobrym pomysłem będzie zebranie ich tutaj w jednym miejscu, bo wiem, że rabarbar jest składnikiem trochę problematycznym, pod tym względem, że większość z nas ma w głowie tylko garstkę pomysłów na jego wykorzystanie (mi jak do tej pory na przykład kojarzył się tylko z ciastem i kompotem), podczas gdy można z niego wyczarować wiele, wiele więcej! Ale zaczniemy mimo wszystko klasykiem…

ciasto z owocami

1. Idealne ciasto z rabarbarem

Ten przepis zdecydowanie musiał pojawić się tutaj jako pierwszy, ponieważ jest to mój tegoroczny hit! Wegańskie ciasto o tak idealnym smaku, że nikt nie odróżnia go od tradycyjnego. Trzeba koniecznie upiec je w sezonie chociaż raz (u mnie pojawiło się conajmniej 5 razy w ciągu niecałych 2 miesięcy).

drożdżówki

2. Orkiszowe drożdżówki

W tym przepisie wykorzystałam akurat truskawki, ale można je wymienić na rabarbar czy dowolne inne, ulubione owoce. Rosną w piekarniku jak szalone i wychodzą absolutnie przepyszne.

sos rabarbarowy

3. Sos rabarbarowy

Sos, który świetnie pasuje na przykład do pieczonych warzyw, szwedzkich klopsików, ale też wielu, wielu innych rzeczy! Jest kwaskowaty i ma naprawdę bardzo ciekawy i oryginalny smak.

komosa ryżowa z rabarbarem i bazylią

4. Komosa ryżowa z rabarbarem i świeżą bazylią

Bardzo niecodzienne połączenie składników, które daje świetny efekt!

wegańska panna cotta

5. Panna cotta z rabarbarową galaretką

Bardzo łatwy (wbrew pozorom) do przygotowania deser, który łączy słodką masę kokosowo-waniliową i kwaskowatość rabarbarowej galaretki, dając idealnie zrównoważony deser.

racuchy z rabarbarem

6. Racuchy z rabarbarem

Racuchy w mojej głowie łączyły się przez długi czas tylko i wyłącznie z jabłkiem, ale przecież można do nich wrzucić też inne dodatki, a wersja z rabarbarem jest niesamowita!

Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *