Bardzo prosty przepis dla osób, które szukają sposobu na urozmaicenie smaku gotowanej ciecierzycy (lub tej z puszki), która sama w sobie, przyznajmy, nie powala na kolana. Wystarczy jednak dodatek smażonego pora, oliwy i oczywiście czosnku (!), żeby cieciorka nabrała wyrazu i z nudnego dodatku stała się królową obiadu. Dokładka gwarantowana.
W ten sam sposób można przyrządzić też inne strączki, np. zieloną soczewicę czy fasolę.

Ciecierzyca z porem
Czas: 10 minut
Porcje: 2
SKŁADNIKI
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki
1 duży ząbek czosnku
ok. 10 cm kawałek pora
2 łyżki oliwy
opcjonalnie: płatki ostrej papryczki
PRZYGOTOWANIE
- Pora kroję w plasterki i wrzucam na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażę na średnim ogniu przez ok. 3 minuty.
- Czosnek bardzo drobno kroję i dorzucam na patelnię. Smażę przez kolejne 3 minuty.
- Dodaję na patelnię ciecierzycę, mieszam i smażę jeszcze przez 4 minuty.
Podziel się tym na Facebooku