ciecierzyca z porem
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  GRILL,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Ciecierzyca z porem

Bardzo prosty przepis dla osób, które szukają sposobu na urozmaicenie smaku gotowanej ciecierzycy (lub tej z puszki), która sama w sobie, przyznajmy, nie powala na kolana. Wystarczy jednak dodatek smażonego pora, oliwy i oczywiście czosnku (!), żeby cieciorka nabrała wyrazu i z nudnego dodatku stała się królową obiadu. Dokładka gwarantowana.

W ten sam sposób można przyrządzić też inne strączki, np. zieloną soczewicę czy fasolę.

ciecierzyca z porem

Ciecierzyca z porem

Czas: 10 minut
Porcje: 2

SKŁADNIKI

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki
1 duży ząbek czosnku
ok. 10 cm kawałek pora
2 łyżki oliwy

opcjonalnie: płatki ostrej papryczki

PRZYGOTOWANIE

  1. Pora kroję w plasterki i wrzucam na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażę na średnim ogniu przez ok. 3 minuty.
  2. Czosnek bardzo drobno kroję i dorzucam na patelnię. Smażę przez kolejne 3 minuty.
  3. Dodaję na patelnię ciecierzycę, mieszam i smażę jeszcze przez 4 minuty.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *