Delikatne boczniaki w śmietanowo-chrzanowym sosie, które podałam z czarnym ryżem, ale równie dobrze można wykorzystać tutaj kaszę, na przykład jaglaną lub gryczaną, czy makaron. Przepis niewymagający, wystarczy 15 minut i gotowe.
Chrzanowe boczniaki równie dobrze (a może nawet jeszcze lepiej!) smakują podane na zimno, na przykład z pieczywem. Odrobinę udają wtedy śledzie.
Jeśli jednak nie do końca przekonuje Cię ta wersja boczniaków, to koniecznie sprawdź mój inny przepis – boczniaki à la szarpana wołowina, które niezmiennie od wielu miesięcy są jednym z najpopularniejszych przepisów na blogu!
INNE PRZEPISY NA BOCZNIAKI

Chrzanowe boczniaki
Czas: 15 minut
Porcje: 2
SKŁADNIKI
1 opakowanie boczniaków (250 g)
1/2 cebuli
1 kubek roślinnej śmietany (180 g)
3 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
2-3 łyżki oliwy do smażenia
opcjonalnie: kiełki lucerny, płatki papryczki jalapeño
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażę przez około 5 minut.
- W między czasie płuczę boczniaki i rozrywam na podłużne kawałki.
- Boczniaki wrzucam na patelnię, solę i smażę przez około 6-7 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodaję śmietanę, chrzan i gałkę muszkatołową. Podgrzewam jeszcze przez 3-4 minuty.

2 komentarze
asia
ile gram boczniakow w opakowaniu
Karolina Plaza
Słuszna uwaga, 250 g. Już dodaję tą informację do przepisu, pozdrawiam:)