boczniaki
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT,  WIELKANOC

Chrzanowe boczniaki

Delikatne boczniaki w śmietanowo-chrzanowym sosie, które podałam z czarnym ryżem, ale równie dobrze można wykorzystać tutaj kaszę, na przykład jaglaną lub gryczaną, czy makaron. Przepis niewymagający, wystarczy 15 minut i gotowe.

Chrzanowe boczniaki równie dobrze (a może nawet jeszcze lepiej!) smakują podane na zimno, na przykład z pieczywem. Odrobinę udają wtedy śledzie.

Jeśli jednak nie do końca przekonuje Cię ta wersja boczniaków, to koniecznie sprawdź mój inny przepis – boczniaki à la szarpana wołowina, które niezmiennie od wielu miesięcy są jednym z najpopularniejszych przepisów na blogu!

INNE PRZEPISY NA BOCZNIAKI

boczniaki

Chrzanowe boczniaki

Czas: 15 minut
Porcje: 2

SKŁADNIKI

1 opakowanie boczniaków (250 g)
1/2 cebuli
1 kubek roślinnej śmietany (180 g)
3 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
2-3 łyżki oliwy do smażenia

opcjonalnie: kiełki lucerny, płatki papryczki jalapeño

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażę przez około 5 minut.
  2. W między czasie płuczę boczniaki i rozrywam na podłużne kawałki.
  3. Boczniaki wrzucam na patelnię, solę i smażę przez około 6-7 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Dodaję śmietanę, chrzan i gałkę muszkatołową. Podgrzewam jeszcze przez 3-4 minuty.
boczniaki
Podziel się tym na Facebooku
fb-share-icon

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *