chrupiący groch
BEZGLUTENOWE,  PRZEKĄSKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE

Chrupiący groch

Zdrowsza, chrupiąca przekąska do wieczornego filmu lub serialu. Trzeba tylko pamiętać, żeby parę godzin wcześniej namoczyć groch, a później wystarczy już tylko podsmażyć go przez kilka minut na patelni aż ładnie się zarumieni i stanie się fajnie chrupiący.

Może również pełnić rolę chrupiącego dodatku do sałatek czy zup kremów, zamiast grzanek, pestek lub orzechów. Sprawdzi się szczególnie dobrze, ponieważ w tego rodzaju posiłkach często brakuje białka, a groch jest jego świetnym źródłem!

chrupiący groch

Chrupiący groch

Czas: 12 minut + 3 godziny moczenia

SKŁADNIKI

3/4 szklanki (140 g) suchego grochu
2 łyżki oleju
sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Groch zalewam wodą i odstawiam na 3 godziny.
  2. Po tym czasie odcedzam groch i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
  3. Przekładam groch do miski, solę według uznania i mieszam.
  4. Na dużej patelni dobrze rozgrzewam 2 łyżki oleju i wrzucam groch. Wszystkie nasiona powinny dotykać powierzchni patelni. Jeśli nie zmieści się cały na raz, smażę na 2 razy (dodaję po 1 łyżce oleju na każdą z porcji).
  5. Smażę przez 1 minutę na dużym ogniu, po czym trochę zmniejszam i smażę przez 8-10 minut, często mieszając. Zdejmuję z patelni, gdy groch będzie mocno rumiany i chrupiący (najlepiej co jakiś czas próbować, bo jeśli będzie na patelni zbyt długo, wyjdzie za twardy).
chrupiący groch
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *