Zdrowsza, chrupiąca przekąska do wieczornego filmu lub serialu. Trzeba tylko pamiętać, żeby parę godzin wcześniej namoczyć groch, a później wystarczy już tylko podsmażyć go przez kilka minut na patelni aż ładnie się zarumieni i stanie się fajnie chrupiący.
Może również pełnić rolę chrupiącego dodatku do sałatek czy zup kremów, zamiast grzanek, pestek lub orzechów. Sprawdzi się szczególnie dobrze, ponieważ w tego rodzaju posiłkach często brakuje białka, a groch jest jego świetnym źródłem!

Chrupiący groch
Czas: 12 minut + 3 godziny moczenia
SKŁADNIKI
3/4 szklanki (140 g) suchego grochu
2 łyżki oleju
sól
PRZYGOTOWANIE
- Groch zalewam wodą i odstawiam na 3 godziny.
- Po tym czasie odcedzam groch i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
- Przekładam groch do miski, solę według uznania i mieszam.
- Na dużej patelni dobrze rozgrzewam 2 łyżki oleju i wrzucam groch. Wszystkie nasiona powinny dotykać powierzchni patelni. Jeśli nie zmieści się cały na raz, smażę na 2 razy (dodaję po 1 łyżce oleju na każdą z porcji).
- Smażę przez 1 minutę na dużym ogniu, po czym trochę zmniejszam i smażę przez 8-10 minut, często mieszając. Zdejmuję z patelni, gdy groch będzie mocno rumiany i chrupiący (najlepiej co jakiś czas próbować, bo jeśli będzie na patelni zbyt długo, wyjdzie za twardy).

Podziel się tym na Facebooku