chrupiący bakłażan
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  PRZEKĄSKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Chrupiący bakłażan w sezamowej panierce

Jak zmienić zwykłego bakłażana w przepyszną przekąskę? Jednym z łatwiejszych sposobów jest usmażenie go w panierce. Z pomocą tego przepisu wyczarujecie idealnie chrupiące z zewnątrz i cudownie rozpływające się wewnątrz kawałki bakłażana. Dodatkowo w wersji bezglutenowej!

WSKAZÓWKI

  • usmażonego bakłażana najlepiej zjeść od razu, ponieważ im dłużej będzie leżał, tym mniej chrupiąca będzie panierka
chrupiący bakłażan

Chrupiący bakłażan w sezamowej panierce

Czas: 25 minut
Porcje: ok. 20 sztuk

SKŁADNIKI

1 mały bakłażan
sól

2 łyżki (30 g) mielonego siemienia lnianego
ok. 8 łyżek (120 ml) wody
sól

3 łyżki sezamu (45 g), zmielonego w młynku na mąkę
2 łyżki (30 g) skrobi kukurydzianej
sól

3 łyżki (45 ml) oliwy do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Bakłażana kroję w kostkę (nie obieram ze skórki), układam na talerzu, posypuję solą i zostawiam na 10 minut. 
  2. W jednej misce mieszam siemię lniane z wodą i odstawiam aż zgęstnieje, tworząc „jajko”.
  3. W drugiej misce mieszam sezam, mąkę kukurydzianą i sól.
  4. Bakłażana płuczę pod bieżącą wodą i osuszam ścierką. 
  5. Na patelni rozgrzewam olej.
  6. Kawałki bakłażana maczam najpierw w siemieniu, później w panierce i smażę na patelni po 3 minuty z obu stron.
  7. Po usmażeniu układam na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podziel się tym na Facebooku
fb-share-icon

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *