chrupiący bakłażan
BEZGLUTENOWE,  DODATKI,  PRZEKĄSKI,  PRZEPISY WEGAŃSKIE,  SZYBKIE - DO 25 MINUT

Chrupiący bakłażan w sezamowej panierce

Jak zmienić zwykłego bakłażana w przepyszną przekąskę? Jednym z łatwiejszych sposobów jest usmażenie go w panierce. Z pomocą tego przepisu wyczarujecie idealnie chrupiące z zewnątrz i cudownie rozpływające się wewnątrz kawałki bakłażana. Dodatkowo w wersji bezglutenowej!

WSKAZÓWKI

  • usmażonego bakłażana najlepiej zjeść od razu, ponieważ im dłużej będzie leżał, tym mniej chrupiąca będzie panierka
chrupiący bakłażan

Chrupiący bakłażan w sezamowej panierce

Czas: 25 minut
Porcje: ok. 20 sztuk

SKŁADNIKI

1 mały bakłażan
sól

2 łyżki (30 g) mielonego siemienia lnianego
ok. 8 łyżek (120 ml) wody
sól

3 łyżki sezamu (45 g), zmielonego w młynku na mąkę
2 łyżki (30 g) skrobi kukurydzianej
sól

3 łyżki (45 ml) oliwy do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Bakłażana kroję w kostkę (nie obieram ze skórki), układam na talerzu, posypuję solą i zostawiam na 10 minut. 
  2. W jednej misce mieszam siemię lniane z wodą i odstawiam aż zgęstnieje, tworząc „jajko”.
  3. W drugiej misce mieszam sezam, mąkę kukurydzianą i sól.
  4. Bakłażana płuczę pod bieżącą wodą i osuszam ścierką. 
  5. Na patelni rozgrzewam olej.
  6. Kawałki bakłażana maczam najpierw w siemieniu, później w panierce i smażę na patelni po 3 minuty z obu stron.
  7. Po usmażeniu układam na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podziel się tym na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gotuj pysznie z roślin!
Zapisz się, żeby otrzymywać roślinne inspiracje prosto na swoją skrzynkę!