Jak zmienić zwykłego bakłażana w przepyszną przekąskę? Jednym z łatwiejszych sposobów jest usmażenie go w panierce. Z pomocą tego przepisu wyczarujecie idealnie chrupiące z zewnątrz i cudownie rozpływające się wewnątrz kawałki bakłażana. Dodatkowo w wersji bezglutenowej!
WSKAZÓWKI
- usmażonego bakłażana najlepiej zjeść od razu, ponieważ im dłużej będzie leżał, tym mniej chrupiąca będzie panierka

Chrupiący bakłażan w sezamowej panierce
Czas: 25 minut
Porcje: ok. 20 sztuk
SKŁADNIKI
1 mały bakłażan
sól
2 łyżki (30 g) mielonego siemienia lnianego
ok. 8 łyżek (120 ml) wody
sól
3 łyżki sezamu (45 g), zmielonego w młynku na mąkę
2 łyżki (30 g) skrobi kukurydzianej
sól
3 łyżki (45 ml) oliwy do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Bakłażana kroję w kostkę (nie obieram ze skórki), układam na talerzu, posypuję solą i zostawiam na 10 minut.
- W jednej misce mieszam siemię lniane z wodą i odstawiam aż zgęstnieje, tworząc „jajko”.
- W drugiej misce mieszam sezam, mąkę kukurydzianą i sól.
- Bakłażana płuczę pod bieżącą wodą i osuszam ścierką.
- Na patelni rozgrzewam olej.
- Kawałki bakłażana maczam najpierw w siemieniu, później w panierce i smażę na patelni po 3 minuty z obu stron.
- Po usmażeniu układam na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podziel się tym na Facebooku
2 komentarze
NatTala
Wow jak to smakowicie wygląda… A jakie proste… Już wiem co zrobię dzisiaj na obiad 😍😍😍
Karolina Plaza
Bardzo się cieszę, pozdrawiam i życzę smacznego!💛